Śliżyki: ciasteczka wigilijne z Wileńszczyzny

2021-03-29
Śliżyki, ciasteczka wigilijne z Wileńszczyzny
Autor: Shutterstock Śliżyki to ciasteczka drożdżowe dowolnego kształtu maczane w miodowo-makowym syropie
średni
45 min
4

Śliżyki, inaczej śliszyki to tradycyjna potrawa wigilijna pochodząca z Wileńszczyzny. Te oblane miodowo-makowym syropem ciasteczka drożdżowe dowolnego kształtu, które jada się na koniec wieczerzy wigilijnej jako deser. Można do niego dodać mielone orzechy i inne bakalie.

SKŁADNIKI

  • SYROP:
  • 1,5 szklanki maku
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek miodu
  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • masło do blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • SYROP: Mak zalej wrzątkiem, przecedź, dodaj 2 szklanki wody, gotuj 20 minut. Odlej wodę, ostudzony mak zmiel trzykrotnie.
  • Zagotuj 2 litry wody z cukrem i miodem, dodaj mak, gotuj jeszcze 10 minut, odstaw do ostudzenia.
  • CIASTO: Mleko zagotuj, ostudź, dodaj drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło, ostudź.
  • Gdy drożdże zaczną rosnąć, dodaj resztę mąki, zagnieć, dodaj masło, zagnieć. Ciasto podziel na 5 części, utocz wałki o średnicy 2 cm, pokrój na kawałki 2 cm.
  • Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoto (ok. 12 minut) w temperaturze 180ºC.
  • Gdy przestygną, przełóż do miski, zalej syropem, odstaw przynajmniej na 2 godziny do nasiąknięcia.