Serca w czekoladzie: przepis na słodki podarunek na walentynki

2021-03-29
Serca w czekoladzie
Autor: Shutterstock Serca w czekoladzie - wspaniały podarunek dla najbliższych.
łatwy
30 min
4

Serca w czekoladzie to idealny pomysł na smaczny i słodki podarunek dla bliskiej osoby. Wykonanie ciasteczek wcale nie jest skomplikowane. Masy wystarczy na około 60 sztuk. Przygotowanie ciasta zajmuje około pół godziny. Serca w czekoladzie to idealny prezent nie tylko na walentynki, ale także na urodziny, imieniny czy ważną rocznicę.

SKŁADNIKI

  • 220 g masła
  • 2 żółtka
  • aromat do pierników
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 320 g mąki
  • tłuszcz do foremek
  • 180 g cukru
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka bardzo mocnego espresso
  • czekolada w płynie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ucieramy masło z cukrem.
  • Dodajemy żółtka, aromat, sól i mąkę. Całość mieszamy.
  • Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
  • Foremki do pieczenia, z dnem o kształcie serduszek wylepiamy ciastem.
  • Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 13 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.
  • Upieczone serduszka studzimy.
  • Przygotowujemy polewę.Ucieramy pół szklanki cukru pudru z kawą.
  • Pozostałą część cukru pudru ucieramy z łyżką wrzątku. Tak przygotowanymi polewami dekorujemy ciasteczka.
  • Na ciasteczkach możemy dodatkowo narysować nich wzory wykorzystując czekoladę w płynie.