Serca w czekoladzie: przepis na słodki podarunek na walentynki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Serca w czekoladzie to idealny pomysł na smaczny i słodki podarunek dla bliskiej osoby. Wykonanie ciasteczek wcale nie jest skomplikowane. Masy wystarczy na około 60 sztuk. Przygotowanie ciasta zajmuje około pół godziny. Serca w czekoladzie to idealny prezent nie tylko na walentynki, ale także na urodziny, imieniny czy ważną rocznicę.
SKŁADNIKI
- 220 g masła
- 2 żółtka
- aromat do pierników
- szczypta soli
- łyżka kakao
- 320 g mąki
- tłuszcz do foremek
- 180 g cukru
- szklanka cukru pudru
- łyżka bardzo mocnego espresso
- czekolada w płynie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ucieramy masło z cukrem.
- Dodajemy żółtka, aromat, sól i mąkę. Całość mieszamy.
- Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
- Foremki do pieczenia, z dnem o kształcie serduszek wylepiamy ciastem.
- Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 13 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.
- Upieczone serduszka studzimy.
- Przygotowujemy polewę.Ucieramy pół szklanki cukru pudru z kawą.
- Pozostałą część cukru pudru ucieramy z łyżką wrzątku. Tak przygotowanymi polewami dekorujemy ciasteczka.
- Na ciasteczkach możemy dodatkowo narysować nich wzory wykorzystując czekoladę w płynie.