Rożki z ciasta filo. Słodkie serowe nadzienie robi tu robotę

rożki z ciasta filo
Autor: Shutterstock Rożki z ciasta filo z serowym nadzieniem to szybki deser na każdą okazję.
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Rożki z ciasta filo to urzekający deser z pysznym serowym nadzieniem, który sprawdzi się na każdą okazję. Doskonale zastąpią również gotowe drożdżówki z piekarni lub sklepu. Przygotowanie rożków jest błyskawiczne i można je piec nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Oto łatwy przepis na rożki z ciasta filo wypełnione obłędnym farszem.

Jak zrobić rożki z ciasta filo?

Ten przepis opowiada na pytanie, co zrobić z ciasta filo na słodko. Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie tych obłędnych różków. Najpierw należy zrobić serowy farsz. Twaróg miesza się z żółtkami i cukrem. Pokrojone na długie paski ciasto filo wypełnia się nadzieniem i składa w trójkąty. Gotowe rożki układa się na blasze, smaruje roztrzepanym jajkiem i piecze w piekarniku przez 15 minut. Po ostudzeniu można cieszyć się ich wybornym smakiem.

Przepis na rożki z ciasto filo

  • Przepis na ten słodki wypiek jest bardzo prosty. Przygotowuje się je w kilku łatwych krokach.
  • Rożki z serem robi się szybko. Deser można zrobić nawet w ostatniej chwili.
  • Lista składników to sześć składników. Są dostępne w sklepach przez cały rok.
  • Przed pieczeniem rożki można posypać grubym cukrem, posiekanymi orzechami lub migdałami.

Z czym podawać rożki z ciasta filo?

Słodkie rożki serowe pysznie smakują same i z powodzeniem zastąpią gotowe bułeczki ze sklepu. To również idealny dodatek do kawy lub herbaty. Pasują do nich również owocowe koktajle oraz zimne mleko.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka i wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników.
  • Każdy arkusz ciasta filo pokroić na 5 pasków wzdłuż krótszego boku i posmarować roztopionym masłem. Nałożyć po 1 czubatej łyżeczce serowego farszu na krótkim brzegu. Złożyć, zaginając brzeg ciasta, tak aby przykrył farsz i utworzył trójkąt. Przełożyć wzdłuż jednego z boków, owijając go ciastem. Zawijać, aż pasek ciasta się skończy.
  • Trójkąty z ciasta filo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.
  • Podawać na deser z kawą lub herbatą.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej