Rożki z ciasta filo. Słodkie serowe nadzienie robi tu robotę
Dieta wegetariańska
Rożki z ciasta filo to urzekający deser z pysznym serowym nadzieniem, który sprawdzi się na każdą okazję. Doskonale zastąpią również gotowe drożdżówki z piekarni lub sklepu. Przygotowanie rożków jest błyskawiczne i można je piec nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Oto łatwy przepis na rożki z ciasta filo wypełnione obłędnym farszem.
Jak zrobić rożki z ciasta filo?
Ten przepis opowiada na pytanie, co zrobić z ciasta filo na słodko. Najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie tych obłędnych różków. Najpierw należy zrobić serowy farsz. Twaróg miesza się z żółtkami i cukrem. Pokrojone na długie paski ciasto filo wypełnia się nadzieniem i składa w trójkąty. Gotowe rożki układa się na blasze, smaruje roztrzepanym jajkiem i piecze w piekarniku przez 15 minut. Po ostudzeniu można cieszyć się ich wybornym smakiem.
Przepis na rożki z ciasto filo
- Przepis na ten słodki wypiek jest bardzo prosty. Przygotowuje się je w kilku łatwych krokach.
- Rożki z serem robi się szybko. Deser można zrobić nawet w ostatniej chwili.
- Lista składników to sześć składników. Są dostępne w sklepach przez cały rok.
- Przed pieczeniem rożki można posypać grubym cukrem, posiekanymi orzechami lub migdałami.
Z czym podawać rożki z ciasta filo?
Słodkie rożki serowe pysznie smakują same i z powodzeniem zastąpią gotowe bułeczki ze sklepu. To również idealny dodatek do kawy lub herbaty. Pasują do nich również owocowe koktajle oraz zimne mleko.
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 opakowanie ciasta filo
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka i wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników.
- Każdy arkusz ciasta filo pokroić na 5 pasków wzdłuż krótszego boku i posmarować roztopionym masłem. Nałożyć po 1 czubatej łyżeczce serowego farszu na krótkim brzegu. Złożyć, zaginając brzeg ciasta, tak aby przykrył farsz i utworzył trójkąt. Przełożyć wzdłuż jednego z boków, owijając go ciastem. Zawijać, aż pasek ciasta się skończy.
- Trójkąty z ciasta filo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.
- Podawać na deser z kawą lub herbatą.