Przepis na zdrowe ciasteczka marchewkowe - bez cukru, bez glutenu
2022-03-21
łatwy
30 min
16
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zdrowe ciasteczka marchewkowe z płatków owsianych są łatwe do zrobienia. Do tego bezglutenowe, bez rafinowanego cukru i wystarczająco zdrowe, aby zjeść je na śniadanie!
SKŁADNIKI
- 1 1/4 szklanki płatków owsianych (w razie potrzeby bezglutenowych)
- 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych otworach
- 1 jajko
- 1/4 szklanki tahini, masła sezamowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem
- Wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i marchew.
- W osobnej misce wymieszaj razem jajko, masło migdałowe, syrop klonowy i wanilię.
- Wymieszaj mokre i suche składniki razem, aż dobrze się połączą. Opcjonalnie dodaj posiekane orzechy i wymieszaj wszystko razem.
- Z masy utocz 16 kulek. Wyłóż ciasteczka na blachę do pieczenia i palcami dociśnij każde ciasteczko, aby je lekko spłaszczyć. (Nie rozpływają się podczas pieczenia.)
- Piecz przez 10-12 minut, aż się lekko zrumienią. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?