Pikantne babeczki z jabłkami i selerem
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Pikantne babeczki z jabłkami i selerem to pyszna przekąska. Można nimi zastąpić zwykłe kanapki, zabierając do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 duże jabłko
- 1 nieduża bulwa selera
- 2 jajka na twardo
- kilka orzechów włoskich
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajka i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 20 min.
- Formy do babeczek wysmarować olejem i wylepić rozwałkowanym ciastem. Upiec na złoto w średnio nagrzanym piekarniku.
- Jabłko i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jajka posiekać. Wymieszać masę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser i majonez.
- Przyprawić i dokładnie wymieszać nadzienie, nałożyć do przestudzonych babeczek, posypać posiekanymi orzechami.