Obłędnie pyszne babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Obłędnie pyszne babeczki czekoladowe z sernikowym nadzieniem są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i gotowe! Puszyste muffinki z twarogowym farszem znikają w oka mgnieniu!
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 200 ml kefiru
- 20 g kakao
- 70 g masło
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- Na sernikowe nadzienie:
- 150 g twarogu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 10 g cukru waniliowego lub wanilinowego
- 40 g zwykłego cukru (3 łyżki)
- oraz cukier puder z cynamonem (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ubij jajko ze szczyptą soli i stopniowo dodawaj cukier.
- Następnie wlej kefir i stopione masło. Wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiej małymi porcjami do ciasta, mieszaj do uzyskania konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.
- Aby przygotować nadzienie, dodaj do twarogu dwa rodzaje cukru i utrzyj go lub zmiksuj.
- Formę do muffinek z 12 dołkami smarujemy olejem (jeśli są wykonane z silikonu to nie trzeba ich smarować). Formy wypełniamy 2/3 ciastem i nadzieniem. Najpierw umieść jedną 1 łyżkę ciasta, na to jedna łyżeczka nadzienia i znowu jedna łyżka ciasta.
- Wstaw babeczki do piekarnika, piecz w 180°C przez około 30 minut.
- Przed podaniem możesz ewentualnie oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe