Muffiny red velvet - czerwone babeczki z kremem. Przepis na walentynki!

2022-02-14
jw
Muffiny red velvet - czerwone babeczki z kremem. Przepis na walentynki!
Autor: Shutterstock Czerwone muffiny z kremem - uroczy i smaczny deser na walentynki 
łatwy
40 min
4

Przepis na walentynkowe muffinki z czerwonego ciasta. Śliczne babeczki z kremem ozdobione serduszkami podbiją serce (i nie tylko) twojej drugiej połówki! Sprawdź, jak zrobić czerwone ciasto red velvet i przygotować oryginalne muffiny na dzień zakochanych. Oto sprawdzona receptura!

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szkloanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 1/2 łyżka niesłodzonego kakao
  • 3 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki destylowanego białego octu
  • Składniki na krem:
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka mleka
  • Do dekoracji: posypka z cukrowych serduszek lub wedle uznania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
  • Połącz w misce masło z cukrem i miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty na gładką masę. Dodaj jajka i miksuj na szybszych obrotach aż wszystko połączy się w jednolitą całość. 
  • W innym naczyniu połącz kakao, ekstrakt waniliowy i czerwony barwnik, zmiksuj je do konsystencji gęstej pasty. Połącz ją z masą maślaną i zmiksuj całość na średnich obrotach aż uzyskasz gładkie ciasto o jednolitym kolorze.
  • Zmniejszając obroty miksera dodawaj powoli mleko. Następnie dosypuj stopniowo 1 szklankę mąki i miksuj na jednorodną masę. Teraz dodaj sól, proszek do pieczenia i ocet, zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania gładkości. 
  • Przelej ciasto do wyłożonych papilotami foremek i piecz 15-20 minut. W celu sprawdzenia, czy babeczki są wypieczone w środku, wsadź wykałaczkę - jeśli będzie sucha, muffiny są gotowe do wyjęcia. 
  • W trakcie pieczenia muffinek przygotuj krem: utrzyj masło na puszystą masę, dodaj cukier puder i ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy, mieszaj do idealnej gładkości.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj ostudzone babeczki. Muffiny posyp serduszkową posypką lub dodaj jakiś walentynkowy element. Podawaj od razu. 
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?

Galeria: Dania na WALENTYNKI. Przygotuj z nami niezapomnianą ucztę dla zmysłów!

jw