Muffinki marchewkowe: pyszne babeczki z ciasta marchewkowego
2022-03-07
łatwy
45 min
4
Małe babeczki na słodko, słono lub wytrawne. Sposobów na muffiny jest wiele. A te smakowite małe babeczka to idealna przekąska lub deser na wiosenne przyjęcie organizowane w plenerze. Oto przepis na pyszne i zdrowe muffiny z tartą marchewką.
SKŁADNIKI
- 4 średnie marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawa w proszku do piernika
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jaja lub 4 mniejsze
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub paczka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami i cukrem waniliowym.
- W drugiej, większej misce wymieszać mikserem: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę.
- Następnie wymieszać to łyżką z przygotowaną sypką mieszanką.
- Gotową masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty) w temperaturze 180°C.
- Gotowe można oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?