Mięciutkie kokosanki z twarożkiem: przepis na pyszne makaroniki kokosowe
2021-12-05
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Kokosanki to ulubione ciasteczka dużych i małych łasuchów. Jednak kokosanki z twarożkiem to zupełna nowość. Są mięciutkie i przepyszne!
SKŁADNIKI
- 4 białka jaja kurzego (rozmiar M)
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
- 65 g twarożku o niskiej zawartości tłuszczu
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, posypując cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać przez 3-5 minut, aż nie będzie już widać kryształków cukru. Ostrożnie dodać do białek: twaróg, wiórki kokosowe i sok z cytryny. Zamieszać, aż powstanie jednorodna mieszanina.
- Za pomocą 2 łyżeczek ułóżyć małe stosy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w razie potrzeby rozłóż na 2 blachy do pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 170°C / konwekcja: 150°C) na środkowym ruszcie przez około 15 minut. Kokosowe makaroniki wyjąć razem z papierem do pieczenia i odstawić do ostygnięcia na ruszcie.
- Mięciutkie makaroniki kokosowe z twarożkiem można przechowywać do 3 tygodni w dobrze zamkniętym słoiku na ciasteczka, nie mieszać z innymi rodzajami ciastek.
Jak zrobić kruche ciasteczka?