Mięciutkie kokosanki z twarożkiem: przepis na pyszne makaroniki kokosowe

Mięciutkie kokosanki z twarożkiem: przepis na pyszne makaroniki kokosowe
Autor: Shutterstock.com Mięciutkie kokosanki z twarożkiem: przepis na pyszne makaroniki kokosowe
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Kokosanki to ulubione ciasteczka dużych i małych łasuchów. Jednak kokosanki z twarożkiem to zupełna nowość. Są mięciutkie i przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 4 białka jaja kurzego (rozmiar M)
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 65 g twarożku o niskiej zawartości tłuszczu
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, posypując cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać przez 3-5 minut, aż nie będzie już widać kryształków cukru. Ostrożnie dodać do białek: twaróg, wiórki kokosowe i sok z cytryny. Zamieszać, aż powstanie jednorodna mieszanina.
  • Za pomocą 2 łyżeczek ułóżyć małe stosy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w razie potrzeby rozłóż na 2 blachy do pieczenia).
  • Piec w nagrzanym piekarniku (kuchenka elektryczna: 170°C / konwekcja: 150°C) na środkowym ruszcie przez około 15 minut. Kokosowe makaroniki wyjąć razem z papierem do pieczenia i odstawić do ostygnięcia na ruszcie.
  • Mięciutkie makaroniki kokosowe z twarożkiem można przechowywać do 3 tygodni w dobrze zamkniętym słoiku na ciasteczka, nie mieszać z innymi rodzajami ciastek. 
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej