Marcepanki - jak zrobić ciasteczka z marcepanu?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zastanawiasz się, co podać gościom do kawy? Mamy dla was ciekawy przepis na marcepanki. Zobacz, jak wykonać pomysłowe ciasteczka i zaskoczyć znajomych.
SKŁADNIKI
- Masa biała:
- 170 g cukru
- 50 ml wody
- 250 g zmielonych migdałów bez skórki
- Masa kakaowa:
- 170 g cukru
- 50 ml wody
- łyżka kakao
- 250 g zmielonych migdałów bez skórki
- Do dekoracji:
- biały cukier
- cukier puder
- polewa czekoladowa
- migdały bez skórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie marcepanków rozpocznij od wykonania masy białej. Cukier i wodę podgrzej na wolnym ogniu.
- Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj migdały. Całość gotuj, aż do momentu, w którym przestanie przywierać do dna naczynia. W tym momencie zdejmij z ognia. Całość wyrób drewnianą łyżką na jednolita masę.
- W ten sam sposób wykonaj masę kakaową – zanim wsypiesz migdały do wody z cukrem, wymieszaj je z kakao.
- Z białej masy uformuj kuleczki. Zawiń je w masę kakaową. Każde ciasteczko przekrój na pół i udekoruj lukrem, cukrem pudrem, polewą czekoladową oraz migdałami.