Marcepanki - jak zrobić ciasteczka z marcepanu?

2021-03-29
Marcepanki
Autor: Shutterstock Przygotowanie ciastek z marcepanem zajmie około 25 minut i nie jest skomplikowane.
łatwy
25 min
4

Zastanawiasz się, co podać gościom do kawy? Mamy dla was ciekawy przepis na marcepanki. Zobacz, jak wykonać pomysłowe ciasteczka i zaskoczyć znajomych.

SKŁADNIKI

  • Masa biała:
  • 170 g cukru
  • 50 ml wody
  • 250 g zmielonych migdałów bez skórki
  •  
  • Masa kakaowa:
  • 170 g cukru
  • 50 ml wody
  • łyżka kakao
  • 250 g zmielonych migdałów bez skórki
  •  
  • Do dekoracji:
  • biały cukier
  • cukier puder
  • polewa czekoladowa
  • migdały bez skórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie marcepanków rozpocznij od wykonania masy białej. Cukier i wodę podgrzej na wolnym ogniu.
  • Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj migdały. Całość gotuj, aż do momentu, w którym przestanie przywierać do dna naczynia. W tym momencie zdejmij z ognia. Całość wyrób drewnianą łyżką na jednolita masę.
  • W ten sam sposób wykonaj masę kakaową – zanim wsypiesz migdały do wody z cukrem, wymieszaj je z kakao.
  • Z białej masy uformuj kuleczki. Zawiń je w masę kakaową. Każde ciasteczko przekrój na pół i udekoruj lukrem, cukrem pudrem, polewą czekoladową oraz migdałami.