Magdalenki z białej czekolady
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Magdalenki to francuskie ciasteczka maślane pieczone w specjalnych foremkach z wgłębieniami w kształcie muszli. Pochodzą z Lotaryngii, ale dziś trudno stwierdzić, kto jest autorem przepisu. Według jednych źródeł (słownik oxfordzki) była to XIX-wieczna mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier, według innych Stanisław Leszczyński, na którego dworze kucharką była pani Paulmier. Wątpliwości nie budzi jednak to, że sławę zawdzięczają Marcelowi Proustowi, w którego książce „W stronę Swanna” następuje opis wspomnień wywołanych właśnie przez magdalenki maczane w herbacie.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej i do oprószenia formy
- 125 g białej czekolady
- 4 jajka
- 220 g cukru trzcinowego
- 125 g masła i do natłuszczenia formy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło oraz czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
- W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawać wystudzone masło z czekoladą.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać, dołożyć skórkę z cytryny i mieszać do otrzymania gładkiej masy.
- Rozłożyć ciasto w foremkach do 3/4 ich wysokości.
- Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg – 160°C) w natłuszczonej masłem i lekko oprószonej mąką formie.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby