Łaciate muffinki z blendera: najłatwiejszy przepis na waniliowo-czekoladowe babeczki

Łaciate muffinki z blendera: najłatwiejszy przepis na waniliowo-czekoladowe babeczki
Autor: Shutterstock Pyszne muffinki bez jajek, laktozy i glutenu
łatwy
0 min
4

Łaciate muffinki z blendera to najłatwiejszy sposób na waniliowo-czekoladowe babeczki. Moje muffinki są bez jajek, laktozy i glutenu. Te zdrowe babeczki będą pyszną przekąską. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto podstawowe:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki masła migdałowego lub z orzechów ziemnych
  • 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
  • Na ciasto czekoladowe (dodatkowo):
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od wsypania wszystkich składników na ciasto podstawowe do blendera i zmiksuj na wysokim poziomie do uzyskania gładkości. Co kilka sekund sprawdzaj, czy owies dobrze się wymieszał i czy nie ma grudek ciasta.
  • Gdy ciasto będzie gładkie, wlej POŁOWĘ ciasta do małej miski, aby oddzielić ciasto waniliowe.
  • Do drugiej połowy ciasta, która pozostała w blenderze, dodaj kakao w proszku i dodatkowe 1/4 szklanki mleka migdałowego i miksuj na wysokim poziomie, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne.
  • Wyłóż foremkę na muffinki papilotkami, papierowymi foremkami do muffinów (ułóż 12 foremek)
  • Do każdej foremki wlewaj łyżką naprzemiennie ciasto waniliowe i czekoladowe.
  • Wypełnij każdą foremkę na muffinkę do około 3/4 wysokości, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie ciasta.
  • Za pomocą patyczka możesz zamieszać lekko ciast, aby uzyskać dodatkowy efekt wirowania.
  • Piecz babeczki w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od piekarnika.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej