Łaciate muffinki z blendera: najłatwiejszy przepis na waniliowo-czekoladowe babeczki

Łaciate muffinki z blendera: najłatwiejszy przepis na waniliowo-czekoladowe babeczki
Autor: Shutterstock Pyszne muffinki bez jajek, laktozy i glutenu
łatwy
0 min
4

Łaciate muffinki z blendera to najłatwiejszy sposób na waniliowo-czekoladowe babeczki. Moje muffinki są bez jajek, laktozy i glutenu. Te zdrowe babeczki będą pyszną przekąską. 

Składniki

Na ciasto podstawowe:

1 1/2 szklanki płatków owsianych

1 dojrzały banan

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki masła migdałowego lub z orzechów ziemnych

1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego

1 łyżeczka wanilii

1/3 szklanki mleka migdałowego

1/2 szklanki mąki migdałowej

1/4 szklanki przecieru jabłkowego

Na ciasto czekoladowe (dodatkowo):

3 łyżki kakao w proszku

1/4 szklanki mleka migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od wsypania wszystkich składników na ciasto podstawowe do blendera i zmiksuj na wysokim poziomie do uzyskania gładkości. Co kilka sekund sprawdzaj, czy owies dobrze się wymieszał i czy nie ma grudek ciasta.

Gdy ciasto będzie gładkie, wlej POŁOWĘ ciasta do małej miski, aby oddzielić ciasto waniliowe.

Do drugiej połowy ciasta, która pozostała w blenderze, dodaj kakao w proszku i dodatkowe 1/4 szklanki mleka migdałowego i miksuj na wysokim poziomie, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne.

Wyłóż foremkę na muffinki papilotkami, papierowymi foremkami do muffinów (ułóż 12 foremek)

Do każdej foremki wlewaj łyżką naprzemiennie ciasto waniliowe i czekoladowe.

Wypełnij każdą foremkę na muffinkę do około 3/4 wysokości, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie ciasta.

Za pomocą patyczka możesz zamieszać lekko ciast, aby uzyskać dodatkowy efekt wirowania.

Piecz babeczki w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od piekarnika.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE