Łaciate muffinki z blendera: najłatwiejszy przepis na waniliowo-czekoladowe babeczki
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Łaciate muffinki z blendera to najłatwiejszy sposób na waniliowo-czekoladowe babeczki. Moje muffinki są bez jajek, laktozy i glutenu. Te zdrowe babeczki będą pyszną przekąską.
SKŁADNIKI
- Na ciasto podstawowe:
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki masła migdałowego lub z orzechów ziemnych
- 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego
- Na ciasto czekoladowe (dodatkowo):
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1/4 szklanki mleka migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od wsypania wszystkich składników na ciasto podstawowe do blendera i zmiksuj na wysokim poziomie do uzyskania gładkości. Co kilka sekund sprawdzaj, czy owies dobrze się wymieszał i czy nie ma grudek ciasta.
- Gdy ciasto będzie gładkie, wlej POŁOWĘ ciasta do małej miski, aby oddzielić ciasto waniliowe.
- Do drugiej połowy ciasta, która pozostała w blenderze, dodaj kakao w proszku i dodatkowe 1/4 szklanki mleka migdałowego i miksuj na wysokim poziomie, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne.
- Wyłóż foremkę na muffinki papilotkami, papierowymi foremkami do muffinów (ułóż 12 foremek)
- Do każdej foremki wlewaj łyżką naprzemiennie ciasto waniliowe i czekoladowe.
- Wypełnij każdą foremkę na muffinkę do około 3/4 wysokości, aby zostawić miejsce na wyrośnięcie ciasta.
- Za pomocą patyczka możesz zamieszać lekko ciast, aby uzyskać dodatkowy efekt wirowania.
- Piecz babeczki w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od piekarnika.