Kruche ciasteczka z miodem: przepis na jesienny przysmak
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jesienią i zimą warto umilić sobie szare i chłodne dni - najlepiej czymś słodkim. Domowe ciasteczka kruche z miodem pieką się jedynie 15 minut. Podajemy dokładny przepis na pyszne ciasteczka.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonywanie ciasteczek rozpoczynasz od rozpuszczenia cukru i masła w rondelku. Dodajesz do nich również miód. Wszystko rozpuszczasz, trzymając na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmujesz rondelek z ognia i przelewasz płyn do miski.
- Do rozpuszczonych składników dodajesz mąkę i przyprawę do piernika. Wsypujesz również proszek do pieczenia. Jeżeli używasz sody, zanim dodasz ją do masy, rozpuszczasz w 2 łyżkach wody i dopiero wtedy wlewasz do ciasta.
- Jajko wbijasz do oddzielnej miseczki i roztrzepujesz. Delikatnie roztrzepane jajko dodajesz do całej masy. Całość dokładnie mieszasz.
- Jednolitą masę dzielisz na dwie części. Do jednej dosypujesz kakao i zagniatasz. Drugą pozostawiasz bez kakao.
- Oba kawałki zawijasz w folię i chowasz do lodówki na około 12 godzin. Dzięki dodaniu kakao tylko do jednej części ciasta powstanie ciekawa, jesienne kompozycja z ciasteczek - jedne będą ciemniejsze, drugie jaśniejsze.
- Po tym czasie rozwałkowujesz ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek możesz je powycinać w liście, na przykład klonu. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.