Gryczane muffinki czekoladowe z rodzynkami: łatwy przepis na bezglutenowe babeczki

Gryczane muffinki z rodzynkami: łatwy przepis na bezglutenowe babeczki
Autor: Shutterstock Gryczane muffinki czekoladowe z rodzynkami
łatwy
30 min
4

Gryczane muffinki z rodzynkami mają orzechowo-czekoladowy smak. A do tego są zdrowe i naturalnie bez glutenu, gdyż ziarno gryki go nie zawiera. Oto łatwy przepis na bezglutenowe babeczki czekoladowe z rodzynkami!

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka kakao w proszku
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g rodzynek, uprzednio namoczonych we wrzątku
  • oraz forma na muffiny z 6 dołkami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Delikatnie wybij dwa kurze jajka do miski, oddziel białka od żółtek. 
  • Żółtka przełóż do miski, w której przygotujemy ciasto na muffinki, a białka na razie wstaw do lodówki. 
  • Dodaj 100 gramów cukru do żółtek i dobrze wszystko ubij mikserem lub trzepaczką, aby cukier prawie całkowicie się rozpuści.
  • Do masy dodaj 1 czubatą łyżkę stołową kakao w proszku, 50 mililitrów oleju roślinnego i 3 łyżki wody pitnej o temperaturze pokojowej. Wszystko dokładnie zmiksuj - możesz użyć miksera lub po prostu łyżki / szpatułki.
  • Następnie do miski przesiej 100 gram mąki gryczanej, którą wstępnie mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia.
  • Ogólnie ciasto muffinowe nie lubi długiego mieszania, więc nie trzeba osiągać gładkości, w przeciwnym razie gotowe babeczki będą gęste. Ale w tym przypadku mąka gryczana natychmiast wchłania płyn, nie tworząc grudek.
  • Pozostaje tylko ubić schłodzone białka jaj w trwałą śnieżnobiałą pianę. Ubijaj przez 3-4 minuty mikserem z dużą prędkością. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać szczyptę soli.
  • Porcjami do ciasta gryczanego dodaj ubite białka - najlepiej w 3-4 dawkach. Białka wmieszaj łyżką lub szpatułką, unikając ruchów kolistych. 
  • Dodaj odcedzone rodzynki i delikatnie wymieszaj. 
  • Weź odpowiednie foremki (ja używam silikonowe, metalowe trzeba nasmarować olejem roślinnym) i przełóż do nich ciasto. Wskazane jest, aby do każdej z nich dostawała się taka sama ilość ciasta - w ten sposób gotowe muffinki będą się równomiernie upiec. Z tej ilości ciasta robię dokładnie 6 standardowych babeczek.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej