Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]
2022-01-21
średni
90 min
4
Faworki idealne? Jak zrobić cudownie kruche i delikatne faworki? Sekretem jest ciasto. Musi być maksymalnie cienkie, wtedy chrust, jak się inaczej nazywa faworki, będzie lekki i chrupiący. Sekret drugi to siła fizyczna. Ciasto na faworki trzeba mocno ubić, najlepiej wałkiem.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 6 żółtek, Zobacz: Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?
- 250 ml śmietany 18%
- 30 ml spirytusu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 2 kg smalcu
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wysyp na stolnicę mąkę, tworząc górkę. Na środku zrób dziurkę i tam dodawaj po kolei jajko, żółtka, spirytus, cukier wanilinowy.
- Proszek do pieczenia wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mąki. Łyżką zgarniaj składniki do ich połączenia.
- Zagnieć ciasto i ugniataj je tak długo, aż stanie się miękkie, jak na makaron.
- Wałkiem uderzaj ciasto, za każdym razem je składając, aby wpuścić w nie powietrze. Oderwij/odkrój kawałek, a resztę włóż do lodówki.
- Jeśli masz frytkownicę, ustaw temperaturę na 150 st. C i rozpuść w niej smalec. Jeśli nie, weź wysoki garnek i w nim roztop tłuszcz.
- Rozwałkuj ciasto jak najcieniej potrafisz. Odkrój pasek ciasta. Z paska ukośnie odkrawaj kawałki długości ok. 10-15 cm (wielkość faworka).
- W każdym kawałku zrób na środku nacięcie. Jeden koniec ciasta przełóż przez otwór, formując faworka. Odłóż. Powtórz z resztą ciasta.
- Gotowe faworki przykryj wilgotną ściereczką, co uchroni je przed wysychaniem. Z tego też powodu nie wałkuj od razu całego ciasta tylko trzymaj część w lodówce.
- Faworki smaż z obu stron na złocisty kolor. Jeśli możesz, zaproś kogoś do smażenia. Jedna osoba wałkuje i wycina, druga smaży. Im szybciej wykrojone faworki trafią na tłuszcz, tym będą smaczniejsze.
- Gotowe faworki układaj na papierowym ręczniku, a potem przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek