Faworki - przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]

2021-02-08
Zuzanna Lubart
Faworki: przepis na tradycyjny chrust na tłusty czwartek [WIDEO]
Autor: Shutterstock Faworki - ich sekret to dobrze ubite ciasto.
średni
90 min
4

Faworki idealne? Jak zrobić cudownie kruche i delikatne faworki? Sekretem jest ciasto. Musi być maksymalnie cienkie, wtedy chrust, jak się inaczej nazywa faworki, będzie lekki i chrupiący. Sekret drugi to siła fizyczna. Ciasto na faworki trzeba mocno ubić, najlepiej wałkiem.

Polecamy też:

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Składniki

350 g mąki pszennej

1 jajko

6 żółtek Mrożenie białek - jak zamrozić białka jaj?

250 ml śmietany 18 proc.

30 ml spirytusu

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

2 kg smalcu

3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wysyp na stolnicę mąkę, tworząc górkę. Na środku zrób dziurkę i tam dodawaj po kolei jajko, żółtka, spirytus, cukier wanilinowy.

Proszek do pieczenia wymieszaj ze śmietaną i dodaj do mąki. Łyżką zgarniaj składniki do ich połączenia.

Zagnieć ciasto i ugniataj je tak długo, aż stanie się miękkie, jak na makaron.

Wałkiem uderzaj ciasto, za każdym razem je składając, aby wpuścić w nie powietrze. Oderwij/odkrój kawałek, a resztę włóż do lodówki.

Jeśli masz frytkownicę, ustaw temperaturę na 150 st. C i rozpuść w niej smalec. Jeśli nie, weź wysoki garnek i w nim roztop tłuszcz.

Rozwałkuj ciasto jak najcieniej potrafisz. Odkrój pasek ciasta. Z paska ukośnie odkrawaj kawałki długości ok. 10-15 cm (wielkość faworka).

W każdym kawałku zrób na środku nacięcie. Jeden koniec ciasta przełóż przez otwór, formując faworka. Odłóż. Powtórz z resztą ciasta.

Gotowe faworki przykryj wilgotną ściereczką, co uchroni je przed wysychaniem. Z tego też powodu nie wałkuj od razu całego ciasta tylko trzymaj część w lodówce.

Faworki smaż z obu stron na złocisty kolor. Jeśli możesz, zaproś kogoś do smażenia. Jedna osoba wałkuje i wycina, druga smaży. Im szybciej wykrojone faworki trafią na tłuszcz, tym będą smaczniejsze.

Gotowe faworki układaj na papierowym ręczniku, a potem przełóż je na półmisek i posyp cukrem pudrem.

Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Zuzanna Lubart