Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Domowe krakersiki z serkiem topionym zrobisz naprawdę szybko i równie szybko znikną. Dlatego polecamy przygotować od razu podwójną porcję. Kruchutkie, aromatyczne, przyprawione dokładnie tak jak lubisz!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 g serka topionego ze szczypiorkiem
- 1/2 łyżeczki soli
- słodka papryka w proszku
- do wyboru: kminek/sezam/czarnuszka do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jedno jajko, serek topiony i sól, zagnieść gładkie ciasto.
- Rozwałkować je na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką.
- Powykrawać z ciasta kwadraty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Drugie jajko rozkłócić, posmarować nim krakersiki. Posypać ulubionymi ziołami i papryką.
- Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.