Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze

Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszne przegryzki za grosze
Autor: Shutterstock Domowe krakersiki doskonale smakują z dipami, np. pomidorową salsą
łatwy
35 min
4

Domowe krakersiki z serkiem topionym zrobisz naprawdę szybko i równie szybko znikną. Dlatego polecamy przygotować od razu podwójną porcję. Kruchutkie, aromatyczne, przyprawione dokładnie tak jak lubisz!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 1/2 łyżeczki soli
  • słodka papryka  w proszku
  • do wyboru: kminek/sezam/czarnuszka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jedno jajko, serek topiony i sól, zagnieść gładkie ciasto.
  • Rozwałkować je na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką.
  • Powykrawać z ciasta kwadraty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Drugie jajko rozkłócić, posmarować nim krakersiki. Posypać ulubionymi  ziołami i papryką.
  • Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej