Domowe batony owsiane bez pieczenia. Zdrowa przekąska dla małych i dużych

batony owsiane bez pieczenia
Autor: Shutterstock Domowe batony owsiane bez pieczenia to pyszne i zdrowe połączenie orzechów, suszonych owoców i czekolady.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Batoniki owsiane bez pieczenia są pyszne i zdrowe. W ich składzie znajdziecie płatki owsiane, chrupiące orzechy, suszone owoce oraz pełną zdrowia gorzką czekoladę. To prosty przepis na słodkie małe co nieco, które doskonale zastąpi gotowce ze sklepu.

Jak zrobić zdrowe batoniki owsiane?

To prosty przepis na zdrową słodką przekąskę. Płatki owsiane, orzeszki ziemne oraz pestki dyni i słonecznika należy uprażyć na patelni. Następnie dodaje się do nich roztopione masło z cukrem trzcinowym oraz posiekane suszone owoce, czekoladę i miód. Całość trzeba dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę do dna. Formę przykrywa się folią spożywczą i wstawia do lodówki. Powinna tam spędzić około czterech godzin. Wystarczy już tylko pokroić zastygniętą masę i cieszyć się smakiem domowych batoników.

Dlaczego warto zrobić batony owsiane bez pieczenia?

  • pyszny smak
  • prosty przepis
  • szybkie przygotowanie niewymagające pieczenia
  • proste i niedrogie składniki
  • mnóstwo witamin i mikroelementów
  • alternatywa dla gotowych słodkich przekąsek ze sklepu

Jak urozmaicić domowe batoniki owsiane bez pieczenia?

  • masło orzechowe doda przyjemnego smaku i aromatu
  • orzeszki ziemne można zamienić na włoskie, laskowe, nerkowce lub migdały
  • w wersji wegańskiej masło zastąpi olej kokosowy
  • można dodać inne suszone owoce jak morele czy rodzynki
  • smak batoników podkręci dodatek cukru z prawdziwą wanilią lub korzenne przyprawy

SKŁADNIKI

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 100 g miodu
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 45 g suszonych śliwek
  • 45 g daktyli
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g żurawiny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane, orzeszki ziemne, pestki słonecznika i dyni prażyć na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu, aż zaczną się rumienić. Przesypać do miski i odstawić do ostygnięcia.
  • Dodać posiekane daktyle, suszone śliwki i żurawinę. Wymieszać.
  • W rondelku roztopić masło. Dodać cukier trzcinowy i szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wlać do płatków z owocami i orzechami, energicznie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Dodać posiekaną czekoladę i miód. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do kwadratowej lub prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Zastygniętą masę przełożyć z formy na deskę i pokroić na podłużne batoniki.
  • Podawać jako słodką przekąskę do kawy i herbaty.
W formie: Płatki owsiane
Anna Szulc-Górska
więcej