Domowe batony owsiane bez pieczenia. Zdrowa przekąska dla małych i dużych
Batoniki owsiane bez pieczenia są pyszne i zdrowe. W ich składzie znajdziecie płatki owsiane, chrupiące orzechy, suszone owoce oraz pełną zdrowia gorzką czekoladę. To prosty przepis na słodkie małe co nieco, które doskonale zastąpi gotowce ze sklepu.
i
Dieta wegetariańska
Jak zrobić zdrowe batoniki owsiane?
To prosty przepis na zdrową słodką przekąskę. Płatki owsiane, orzeszki ziemne oraz pestki dyni i słonecznika należy uprażyć na patelni. Następnie dodaje się do nich roztopione masło z cukrem trzcinowym oraz posiekane suszone owoce, czekoladę i miód. Całość trzeba dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę do dna. Formę przykrywa się folią spożywczą i wstawia do lodówki. Powinna tam spędzić około czterech godzin. Wystarczy już tylko pokroić zastygniętą masę i cieszyć się smakiem domowych batoników.
Dlaczego warto zrobić batony owsiane bez pieczenia?
- pyszny smak
- prosty przepis
- szybkie przygotowanie niewymagające pieczenia
- proste i niedrogie składniki
- mnóstwo witamin i mikroelementów
- alternatywa dla gotowych słodkich przekąsek ze sklepu
Jak urozmaicić domowe batoniki owsiane bez pieczenia?
- masło orzechowe doda przyjemnego smaku i aromatu
- orzeszki ziemne można zamienić na włoskie, laskowe, nerkowce lub migdały
- w wersji wegańskiej masło zastąpi olej kokosowy
- można dodać inne suszone owoce jak morele czy rodzynki
- smak batoników podkręci dodatek cukru z prawdziwą wanilią lub korzenne przyprawy
SKŁADNIKI
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g orzeszków ziemnych bez soli
- 100 g miodu
- 90 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 45 g suszonych śliwek
- 45 g daktyli
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 30 g żurawiny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane, orzeszki ziemne, pestki słonecznika i dyni prażyć na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu, aż zaczną się rumienić. Przesypać do miski i odstawić do ostygnięcia.
- Dodać posiekane daktyle, suszone śliwki i żurawinę. Wymieszać.
- W rondelku roztopić masło. Dodać cukier trzcinowy i szczyptę soli. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wlać do płatków z owocami i orzechami, energicznie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Dodać posiekaną czekoladę i miód. Dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do kwadratowej lub prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
- Zastygniętą masę przełożyć z formy na deskę i pokroić na podłużne batoniki.
- Podawać jako słodką przekąskę do kawy i herbaty.