Cytrynowe ciasteczka jaglane: słodkie i pożywne
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Mąka jaglana po połączeniu z innymi mąkami, także z mąką orkiszową, doskonale nadaje się do wypieków. Można ją wykorzystać między innymi do przygotowania pysznych ciasteczek cytrynowych. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 250 g miękkiego masła
- szklanka cukru trzcinowego
- 2 jajka
- szklanka mąki orkiszowej
- szklanka mąki jaglanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
- otarta skórka z 2 cytryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem i wciąż ubijając, dodawaj pojedynczo jajka, a na koniec sok i skórkę z cytryn.
- Następnie miksując, wsyp wymieszane wcześniej suche składniki.
- Z ciasta uformuj wałek o średnicy 2,5 cm i pokrój go na plasterki grubości około 7 mm.
- Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. C 12-15 minut.