Cytrynowe ciasteczka jaglane: słodkie i pożywne

2021-03-29
Anna Olchowik
Cytrynowe ciasteczka jaglane
Autor: thinkstockphotos.com Mąka jaglana to o wiele zdrowsza alternatywa dla pszennej - i można z niej upiec pyszne ciasteczka
łatwy
25 min
4

Mąka jaglana po połączeniu z innymi mąkami, także z mąką orkiszową, doskonale nadaje się do wypieków. Można ją wykorzystać między innymi do przygotowania pysznych ciasteczek cytrynowych. Podajemy sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 250 g miękkiego masła
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka mąki jaglanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • otarta skórka z 2 cytryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem i wciąż ubijając, dodawaj pojedynczo jajka, a na koniec sok i skórkę z cytryn.
  • Następnie miksując, wsyp wymieszane wcześniej suche składniki.
  • Z ciasta uformuj wałek o średnicy 2,5 cm i pokrój go na plasterki grubości około 7 mm.
  • Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. C 12-15 minut.
Anna Olchowik