Ciasteczka z płatków owsianych z polewą czekoladową [przepis]
2021-03-29
średni
35 min
4
Ciasteczka owsiane z reguły kojarzą się z dietetyczną przekąską. Jednak kiedy dodamy do nich polewę czekoladową, to zyskamy pełnowartościowe ciasteczka. Zobacz, jak krok po kroku przygotować ciasteczka owsiane z polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 50 dag płatków owsianych
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
łyżka mąki
3 jajka
olejek migdałowy
polewa czekoladowa:
15 dag margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka lub wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane rozsyp na suchej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Upraż je na lekko złoty kolor. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem na puszystą masę. Mieszając, dodawaj powoli i stopniowo do masy płatki owsiane, mąkę oraz olejek migdałowy. Ubij pianę z białek i również dolej ją do masy.
- Na wysmarowaną tłuszczem blachę kładź łyżeczką małe porcje ciasta - spróbuj nadać im owalny kształt. Piecz ciasteczka owsiane przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Przygotowanie polewy czekoladowej rozpocznij od rozpuszczenia kakao w mleku lub wodzie. Dodaj do niego cukier puder.
- Całość wlej do rozpuszczonej i chłodnej margaryny. Mieszaj i poczekaj, aż całość zacznie wrzeć.
- Jeszcze ciepłe ciasteczka owsiane oblej przygotowaną polewą.