Ciasteczka kokosowo-rumowe: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Delikatne w smaku, pysznie smakują maczane w aromatycznej, popołudniowej kawie. Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki śmietany 18-proc.,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 dag masła,
- 3 szklanki maki krupczatki (75 dag),
- 1 łyżeczka esencji rumowej lub 2 łyżki rumu,
- 3/4 szklanki cukru pudru (17 dag),
- 15 dag wiórków kokosowych,
- 2 jajka,
- do wysmarowania blachy: 1 łyżka tłuszczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać razem z cukrem, proszkiem do pieczenia, zostawiając jedną łyżkę cukru na potem do udekorowania ciastek.
- Dodać wiórki kokosowe, masło i całość posiekać. Wbić jajka, wlać śmietanę oraz esencję rumową.
- Zagnieść ciasto i rozwałkować na placek. Powinien mieć ok. 5 mm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem wycinamy kółka, a następnie układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
- Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku, z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni.
- Wyjmujemy, gdy będą przypieczone na złoty kolor. Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem, bądź dekorujemy konfiturą wiśniową.