Ciasteczka kokosowo-rumowe: dobry przepis

2021-03-29
Delfina
Ciasteczka kokosowo-rumowe: dobry przepis
Autor: photos.com Ciasteczka kokosowo-rumowe można przygotować bez okazji, ale sprawdzą się też na święta Bożego Narodzenia.
łatwy
35 min
4

Delikatne w smaku, pysznie smakują maczane w aromatycznej, popołudniowej kawie. Wypróbuj nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki śmietany 18-proc.,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 dag masła,
  • 3 szklanki maki krupczatki (75 dag),
  • 1 łyżeczka esencji rumowej lub 2 łyżki rumu,
  • 3/4 szklanki cukru pudru (17 dag),
  • 15 dag wiórków kokosowych,
  • 2 jajka,
  • do wysmarowania blachy: 1 łyżka tłuszczu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać razem z cukrem, proszkiem do pieczenia, zostawiając jedną łyżkę cukru na potem do udekorowania ciastek.
  • Dodać wiórki kokosowe, masło i całość posiekać. Wbić jajka, wlać śmietanę oraz esencję rumową.
  • Zagnieść ciasto i rozwałkować na placek. Powinien mieć ok. 5 mm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem wycinamy kółka, a następnie układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  • Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku, z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni.
  • Wyjmujemy, gdy będą przypieczone na złoty kolor. Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem, bądź dekorujemy konfiturą wiśniową.
Delfina