Ciasteczka gryczane z bakaliami na mące orkiszowej: przepis na zdrowe słodkości
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mąka orkiszowa to mąka bardzo wysokiej jakości, a do tego jest uważana za wyjątkowo zdrową. Wykorzystajmy ją do przygotowania zdrowych domowych ciasteczek gryczanych. Świetnym dodatkiem do nich są bakalie oraz miód.
SKŁADNIKI
- 200 g płatków gryczanych
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 100 g uprażonych płatków migdałowych
- 100 g miękkich daktyli
- 80 g rodzynek
- 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżka cynamonu
- jajko
- 100 g masła
- łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksuj masło z daktylami, jajkiem i miodem.
- Dodaj wcześniej wymieszane suche składniki i rodzynki, wymieszaj łyżką. Odstaw masę na chwilę, żeby stężała.
- Formuj z masy kulki o średnicy 2,5 cm, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 15 minut w 180 st. C.