Ciasteczka APEROL: przepis na kruche ciastka pomarańczowe

Kruche ciasteczka pomarańczowe o smaku Aperola
Autor: Shutterstock.com Kruche ciasteczka pomarańczowe o smaku Aperola
łatwy
30 min
4

Gdy Aperol spotyka się ze świątecznymi ciasteczkami to dzieją się bożonarodzeniowe cuda. Lekko alkoholizowany lukier sprawia, że ​​nasze pomarańczowe ciasteczka są sekretną gwiazdą wśród świątecznych smakołyków. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasteczka pomarańczowe:
  • 1 pomarańcza, najlepiej ekologiczna lub zwykła, sparzona i dobrze wyszorowana
  • 125 g zimnego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów blanszowanych (bez skórki) lub mąki migdałowej
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • Na specjalny lukier:
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego Aperol
  • 200 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańczę sparz wrzątkiem i dobrze wyszoruj. Usuniesz w ten sposób naturalne i sztuczne woski wraz z chemicznymi środkami ochrony roślin. 
  • Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Następnie przetnij owoc na pół i wyciśnij sok. 
  • W malakserze posiekaj masło z cukrem pudrem, solą, mąką pszenną i mielonymi migdałami. Rób to w trybie pulsacyjnym, na krótko włączając malakser. 
  • Na koniec dodaj sok pomarańczowy i krótko miksuj, aby ciasto zbiło się w kulę. 
  • Kulę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. 
  • Po godzinie ciasto podziel na dwie części. Z każdej części uformuj wałki o grubości około 3 cm. Podziel je na odcinki o długości 2,5 cm. Z każdego odcinka utocz kulkę.
  • Kulki ułóż w odstąpach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez 10 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjmij i trochę ostudź.
  • Z likieru i cukru pudru utrzyj lukier. Pokryj nim jeszcze ciepłe ciasteczka. Pozwól im całkowicie wystygnąć. 
  • Ciasteczka przechowuj w szczelnym pudełku. 
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej