Chrust lub faworki z płynnego ciasta: norweskie rozetki na deser

2021-03-29
Chrust z płynnego ciasta: norweskie rozetki na deser
Autor: Shutterstock Pyszny chrust z lanego ciasta można przygotować z pomocą specjalnej foremki
łatwy
30 min
4

Chrust z płynnego ciasta przygotowuje się w Norwegii z wykorzystaniem specjalnych foremek. Rozgrzaną foremkę w kształcie rozetki (lub gwiazdki śniegu) zanurza się w cieście, a następnie zanurza we wrzącym oleju. Norweskie rozetki, rodzaj faworków z ciasta naleśnikowego, oprósza się cukrem pudrem i podaje do kawy lub herbaty. 

SKŁADNIKI

  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 g soli
  • 1 łyżka cukru
  • 10 ml spirytusu rektyfikowanego
  • 400 ml oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać jajko, cukier i sól. Do mieszaniny wlać spirytus i ponownie wymieszać.
  • Dodać wodę i zmiksować razem.
  • Dodać porcjami przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  • Rozgrzać olej w głębokim rondlu do temperatury 170°C.
  • Specjalną foremkę-rozetkę zanurzyć na 15 sekund w rozgrzany olej. Strząsnąć nadmiar oleju z foremki.
  • Gorącą foremkę od razu zanurzyć w cieście, tak aby wierzch foremki pozostał suchy. Czyli około 2 mm od góry powinno pozostać wolnym.
  • Przenieść foremkę do gorącego oleju i potrzymać kilka sekund. Ciasteczko samo spadnie z foremki. Jeśli nie, to można sobie pomóc widelcem.
  • Chruściane rozetki zrumienić z obu stron.
  • Wyłowić z oleju i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Gotowe rozetki oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek

Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów