Chrust: przepis na tradycyjny tłustoczwartkowy wypiek [WIDEO]
2021-04-01
łatwy
40 min
4
Chrust to jeden z tradycyjnych ostatkowych wypieków. W tym roku przygotujmy go własnoręcznie – będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie! O ile pączki nie każdemu wychodzą, faworki są o wiele prostsze w przygotowaniu, równie smaczne, a może nawet lepsze.
SKŁADNIKI
- 3 żółtka
- 1 czubata łyżka masła
- 25 dag mąki
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (najlepiej 22 proc.)
- 1 kieliszek spirytusu
- 1 szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę łączymy z masłem, dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli, następnie wyrabiamy ciasto.
- Formujemy kulę, a następnie wałkiem ubijamy ją przez ok. 15 min, aż zaczną pojawiać się na niej pęcherzyki powietrza.
- Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
- Następnie rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki, od czasu do czasu podsypując mąką.
- Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8 cm.
- W środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden bok, formując charakterystyczne warkocze.
- Tak powstałe faworki smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Upieczone faworki wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek