Chrust: przepis na tradycyjny tłustoczwartkowy wypiek

2019-01-28
Chrust: przepis na tradycyjny tłustoczwartowy deser
Autor: Shutterstock Chrust jest najlepszy, gdy wykonamy go samodzielnie.
łatwy
40 min
4

Chrust to jeden z tradycyjnych ostatkowych wypieków. W tym roku przygotujmy go własnoręcznie – będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie! O ile pączki nie każdemu wychodzą, faworki są o wiele prostsze w przygotowaniu, równie smaczne, a może nawet lepsze.

Polecamy również: Róże karnawałoweFaworki czyli domowy chrustPączki z lukrem i białą czekoladą oraz Karnawałowe muffinki

Składniki

3 żółtka

1 czubata łyżka masła

25 dag mąki

1/4 szklanki śmietany (najlepiej 22 proc.)

kieliszek spirytusu

sól

cukier puder

olej lub smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę łączymy z masłem, dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli, następnie wyrabiamy ciasto.

Formujemy kulę, a następnie wałkiem ubijamy ją przez ok. 15 min, aż zaczną pojawiać się na niej pęcherzyki powietrza.

Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

Następnie rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki, od czasu do czasu podsypując mąką.

Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8 cm.

W środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden bok, formując charakterystyczne warkocze.

Tak powstałe faworki smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Upieczone faworki wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem.