Chrust: przepis na tradycyjny tłustoczwartkowy wypiek

Chrust: przepis na tradycyjny tłustoczwartowy deser
Autor: Shutterstock Chrust jest najlepszy, gdy wykonamy go samodzielnie.
łatwy
40 min
4

Chrust to jeden z tradycyjnych ostatkowych wypieków. W tym roku przygotujmy go własnoręcznie – będzie o niebo lepszy od kupionego w sklepie! O ile pączki nie każdemu wychodzą, faworki są o wiele prostsze w przygotowaniu, równie smaczne, a może nawet lepsze.

Polecamy również: Róże karnawałoweFaworki czyli domowy chrustPączki z lukrem i białą czekoladą oraz Karnawałowe muffinki

SKŁADNIKI

  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 25 dag mąki
  • 1/4 szklanki śmietany (najlepiej 22 proc.)
  • kieliszek spirytusu
  • sól
  • cukier puder
  • olej lub smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę łączymy z masłem, dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli, następnie wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, a następnie wałkiem ubijamy ją przez ok. 15 min, aż zaczną pojawiać się na niej pęcherzyki powietrza.
  • Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
  • Następnie rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki, od czasu do czasu podsypując mąką.
  • Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8 cm.
  • W środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden bok, formując charakterystyczne warkocze.
  • Tak powstałe faworki smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  • Upieczone faworki wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
  • Posypujemy cukrem pudrem.