Chrust domowy. Przepis na wypiek, którego nie może zabraknąć na karnawałowym stole
2021-04-01
łatwy
40 min
4
Chrust, chrusty, chruściki, faworki, kreple... Choć nazw wiele, smak zawsze ten sam. Słodki, esencjonalny, z nutką wanilii. Bez faworków na stole nie ma mowy o udanym karnawałowym przyjęciu. Oto przepis na pyszne faworki!
SKŁADNIKI
- 40 dag cukru
- 8 żółtek i 4 jaja
- 4 dag masła
- 2 dag cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18-procentowej
- kieliszek araku lub białej wódki
- olej do smażenia
- cukier puder oraz cukier wanilinowy do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozkłóć całe jajka. Ubij je trzepaczką.
- Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i alkohol.
- Zagnieć i starannie wyrób ciasto (możesz je nawet uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
- Ciasto cienko rozwałkuj (na grubość 1-2 mm). Jeśli to konieczne, podsyp mąką.
- Nożem lub radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób podłużne nacięcie, przez które będziesz przekładać jeden koniec ciasta (tak, by utworzył się węzeł).
- W garnku rozgrzej olej. Faworki smaż z obu stron na złoty kolor.
- Wyjmij faworki na talerz wyłożony papierem (by ociekły z tłuszczu).
- Posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Przełóż na nowy talerz lub paterę.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów