Chrust domowy. Przepis na wypiek, którego nie może zabraknąć na karnawałowym stole

Chrust domowy
Autor: Shutterstock Chrust, chrusty, chruściki. Nazw jest wiele, ale smak tylko jeden. Wyjątkowy!
łatwy
40 min
4

Chrust, chrusty, chruściki, faworki, kreple... Choć nazw wiele, smak zawsze ten sam. Słodki, esencjonalny, z nutką wanilii. Bez faworków na stole nie ma mowy o udanym karnawałowym przyjęciu. Oto przepis na pyszne faworki!

Polecamy również: Pączki z lukrem i białą czekoladą, Sernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?

SKŁADNIKI

  • 40 dag cukru
  • 8 żółtek i 4 jaja
  • 4 dag masła
  • 2 dag cukru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18-procentowej
  • kieliszek araku lub białej wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder oraz cukier wanilinowy do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozkłóć całe jajka. Ubij je trzepaczką.
  • Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i alkohol.
  • Zagnieć i starannie wyrób ciasto (możesz je nawet uderzać wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza). Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
  • Ciasto cienko rozwałkuj (na grubość 1-2 mm). Jeśli to konieczne, podsyp mąką.
  • Nożem lub radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób podłużne nacięcie, przez które będziesz przekładać jeden koniec ciasta (tak, by utworzył się węzeł).
  • W garnku rozgrzej olej. Faworki smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Wyjmij faworki na talerz wyłożony papierem (by ociekły z tłuszczu).
  • Posyp faworki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Przełóż na nowy talerz lub paterę.