Biorę twaróg i jabłka. Za tymi szybkimi babeczkami przepada cała rodzina
Dieta wegetariańska
Są pyszne i puszyste, a dodatek jabłek i cynamonu sprawia, że mają obłędny aromat. Babeczki twarogowe z jabłkami to doskonały domowy wypiek, który zachwyci smakiem i łatwością przygotowania. Upieczone według tego przepisu babeczki smakują zawsze i każdemu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyśmienite babeczki twarogowe z jabłkami.
Babeczki twarogowe z jabłkami – składniki
Aby upiec wyborne babeczki twarogowe, potrzebne są proste składniki. Jeżeli lubicie piec ciasta, na pewno większość z nich macie w domu. Oprócz tytułowych składników, czyli twarogu i jabłek, potrzebnych jest jeszcze kilka produktów. Z przepisu warto skorzystać, kiedy macie dużo jabłek i nie wiecie, co dobrego można z nich zrobić.
Lista niezbędnych produktów jest w miarę krótka. Obejmuje składniki, które są łatwo dostępne w wielu sklepach bez względu na porę roku. Co więc jest potrzebne, aby upiec domowe babeczki twarogowe?
- twaróg półtłusty
- jabłka
- mąka pszenna
- olej
- cukier
- jajka
- proszek do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- cynamon
Jak zrobić babeczki twarogowe z jabłkami?
Przepis na rozpływające się w ustach babeczki z twarogu wzbogacone jabłkami i cynamonem nie jest trudny. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. W sumie nie powinno to trwać dłużej niż 45 minut. Ciasto na babeczki twarogowe z jabłkami robi się za pomocą miksera. Przyda się też forma na muffinki i papilotki do jej wyłożenia.
Jak więc upiec pyszne domowe babeczki twarogowe z jabłkami, których smak podkręca cynamon? Z tym przepisem jest to banalnie łatwe. Wystarczy stosować się do zaleceń, a obłędne babeczki udadzą się za pierwszym razem.
- 1. krok – rozgniecenie twarogu
- 2. krok – obranie i pokrojenie jabłek
- 3. krok – przygotowanie ciasta twarogowego na babeczki
- 4. krok – wymieszanie ciasta z jabłkami
- 5. krok – przełożenie ciasta do formy na babeczki
- 6. krok – upieczenie babeczek twarogowych z jabłkami w piekarniku
Jak podawać babeczki twarogowe z jabłkami?
Pełne jabłek babeczki twarogowe są pyszne, a ich obłędny aromat czuć już w czasie pieczenia. Upieczone według tego przepisu babeczki sprawdzą się na każdą okazję. Można podawać je na deser i jako przekąskę. Idealnie zastąpią drożdżówki i słodkie bułeczki ze sklepu, więc można zabierać je ze sobą do pracy i dawać dzieciom do szkoły. Pysznie smakują z kawą i owocową herbatą. Babeczki twarogowe z jabłkami są tak dobre, że można je jeść przez cały dzień. Szybko się nie znudzą.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 300 g mąki pszennej
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 g cukru
- 60 ml oleju roślinnego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
- Obrane jabłka pokroić w kostkę. Jedną połówkę pokroić w plasterki.
- Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać ekstrakt z wanilii i twaróg. Wlać olej i zmiksować do połączenia składników.
- Cały czas miksując, stopniowo wsypywać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować do połączenia.
- Do ciasta dodać jabłka i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek, lekko wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.