Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami są kruche i chrupiące, a dzięki dodatkowi domowego dżemu lub powideł także owocowo aromatyczne. Zrobisz je bardzo łatwo, a są tak smaczne, że warto od razu przygotować podwójną porcję.
SKŁADNIKI
- 120 g niepalonej (białej) kaszy gryczanej zmielonej na mąkę
- 160 g płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąki owsianej
- 80 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki ziaren wanilii
- powidła lub domowy dżem - po płaskiej łyżeczce na ciasteczko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schłodzone masło posiekaj drobno ostrym nożem.
- Wymieszaj oba rodzaje maki, dodaj pozostałe składniki (oprócz dżemu) i na początku siekaj nożem tak, jak zwykłe ciasto kruche, aby masło połączyło się z mąką. Następnie krótko zagnieć ciasto. Odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Urywaj kawałki ciasta i formuj kulki, a w nich rób palcem zagłębienia. Rozłóż ciasteczka na papierze do pieczenia i napełniaj dżemem.
- Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok. 25 minut. Zostaw na blaszce do ostygnięcia.