Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami

2021-03-29
Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami
Autor: Shutterstock Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne
łatwy
25 min
4

Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z powidłami są kruche i chrupiące, a dzięki dodatkowi domowego dżemu lub powideł także owocowo aromatyczne. Zrobisz je bardzo łatwo, a są tak smaczne, że warto od razu przygotować podwójną porcję.

SKŁADNIKI

  • 120 g niepalonej (białej) kaszy gryczanej zmielonej na mąkę
  • 160 g płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąki owsianej
  • 80 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki ziaren wanilii
  • powidła lub domowy dżem - po płaskiej łyżeczce na ciasteczko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schłodzone masło posiekaj drobno ostrym nożem.
  • Wymieszaj oba rodzaje maki, dodaj pozostałe składniki (oprócz dżemu) i na początku siekaj nożem tak, jak zwykłe ciasto kruche, aby masło połączyło się z mąką. Następnie krótko zagnieć ciasto. Odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Urywaj kawałki ciasta i formuj kulki, a w nich rób palcem zagłębienia. Rozłóż ciasteczka na papierze do pieczenia i napełniaj dżemem.
  • Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok. 25 minut. Zostaw na blaszce do ostygnięcia.