Batoniki owsiano-kokosowe [dieta strukturalna] dr Bardadyna

2021-03-29
Marek Bardadyn
Batoniki owsiano-kokosowe [dieta strukturalna] dr Bardadyna
Autor: Dom Wydawniczy Rebis Batoniki owsiano-kokosowe [dieta strukturalna] dr Bardadyna
łatwy
25 min
4

Kto powiedział, że osobom na diecie nie wolno zjeść batonika? Owszem, wolno, ale pod warunkiem, że jest to batonik dietetyczny. Prezentujemy przepis na batoniki owsiano-kokosowe opracowany przez dr Bardadyna, autora diety strukturalnej. Wartość energetyczna tego batonika wynosi 111 kcal.

SKŁADNIKI

  • Na 16 sztuk:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki otrąb owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 16 daktyli bez pestek
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wlej wodę, dodaj wiórki kokosowe i daktyle. Zmiksuj składniki na jednolity płyn i przelej go do rondla. Zagotuj, mieszając.
  • Do gotującego się mleczka kokosowego dodaj resztę składników: otręby, płatki i siemię lniane. Zagotuj masę, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Wyłącz palnik i odstaw na kilka minut, aż płatki wchłoną wodę i masa zgęstnieje.
  • Na kwadratowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż masę równą warstwą o grubości około 1 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłą pokrój na 16 kwadratowych batoników. Batoniki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.
Marek Bardadyn