Babeczki z wędliną - imprezowy sposób na wykorzystanie zapasów
2021-12-29
łatwy
25 min
4
Babeczki z wędliną to świetna imprezowa przekąska - idealna zwłaszcza na sylwestra, gdyż po świętach mamy zazwyczaj do wykorzystania resztki wędlin. Proste do przygotowania, smaczne na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI
- 100 g wędlin, np. suchej kiełbasy pokrojonej w niewielkie kawałki
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 8-10 suszonych fig
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 260 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej misce zmieszać jajka, maślankę, olej i starty na tarce ser.
- Orzechy posiekać, figi pokroić w kostkę, wsypać do drugiej miski i dodać pozostałe składniki suche oraz wędlinę.
- Zmieszać składniki mokre z suchymi.
- Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Udekorować orzechami włoskimi.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do zrumienienia.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?