Znajomy Włoch zdradził mi przepis na pyszną roladę z gruszkami. Crostata arrotolata to hit w moim domu
Dieta wegetariańska
Co zrobić z gruszek na słodko? Z pomocą przychodzi kuchnia włoska. Crostata arrotolata to znakomita rolada z dodatkiem tych pysznych owoców. Jest tak dobra, że rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga długich godzin. Jak ją zrobić? Poznajcie prosty przepis na włoską roladę z gruszkami, która oczaruje każdego.
Czym jest crostata arrotolata?
Crostata arrotolata to rolada z kruchego ciasta wypełniona gruszkami i dżemem, na którą przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Prawdopodobnie ciasto narodziło się na północy Włoch. Jest na tyle popularne w całym kraju, że każdy region ma swoją wersję. Wykorzystuje się różne owoce i dodatki do nadzienia. Włosi serwują tę pyszną roladę nie tylko na deser i jako przekąskę, ale i na śniadanie.
Chociaż oryginalny przepis na crostata arrotolata pochodzi z Włoch, to wyśmienite ciasto można z łatwością zrobić w domu. Wszystkie składniki są w naszych sklepach bez względu na porę roku. Według tradycyjnej receptur potrzebne są składniki do kruchego ciasta jak mąka pszenna, masło, cukier, proszek do pieczenia i szczypta soli. Nadzienie przygotowuje się z gruszek i dżemu figowego lub morelowego, który idealnie uzupełnia ten włoski przysmak.
Jak zrobić włoską roladę z gruszkami?
Przepis na crostata arrotolata to klasyczna receptura kuchni włoskiej. Aby spróbować tego wypieku, nie trzeba jechać do Włoch. To znakomite ciasto wypełnione po brzegi słodkimi gruszkami z łatwością można zrobić w domu. Przepis jest nie tylko łatwy, ale i w miarę szybki. Podstawą jest kruche ciasto, ale nie trzeba go chłodzić. Po wyrobieniu można od razu zabrać się do formowania rolady.
Jak więc zrobić smaczną domową roladę z gruszkami według włoskiego przepisu? Postępując krok po kroku, można łatwo i szybko upiec smaczne ciasto gruszkowe niczym z włoskiej cukierni.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
- 2. krok – rozwałkowanie ciasta
- 3. krok – posmarowanie ciasta dżemem i wyłożenie pokrojonych gruszek
- 4. krok – zwinięcie ciasta w roladę
- 5. krok – upieczenie włoskiej rolady z gruszkami w piekarniku
Jak podawać włoską roladę z gruszkami?
Rozpływająca się w ustach włoska Crostata arrotolata to idealny wypiek na każdą okazję. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki można kupić przez cały rok. Dlatego ten wyjątkowy wypiek można serwować na różne okazje. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie i słodki dodatek do kawy czy herbaty. Ciasto można podawać na imieniny czy święta. Za każdym razem oczaruje gości wyglądem i smakiem. Jak widać, włoska rolada z gruszkami to ciasto uniwersalne, na które przepis zawsze warto mieć pod ręką.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 2 gruszki
- 80 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki dżemu figowego lub morelowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę masło i wbić jajko. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na placek o kształcie prostokąta.
- Ciasto posmarować dżemem. Wyłożyć obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Zwinąć w roladę i zlepić końce.
- Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser na różne okazje.