Zachwycająca Królowa śniegu. Obłędny deser w kolorach nieba

Królowa śniegu
Autor: Shutterstock Królowa śniegu to bardzo dekoracyjny deser.
łatwy
90 min
12

Królowa śniegu to bardzo smaczne ciasto warstwowe, które jak żadne inne przyciąga wzrok niezwykła kolorystyką. Deser składa się z kilku warstw: błękitnej pianki, jasnego biszkoptu, białej bitej śmietany oraz niebereskiej galaretki. Jest nieco czasochłonny, ale efekt wart jest poswięcenia.

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • Błękitna pianka:
  • 2 niebieskie galaretki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 szklanki zimnego niesłodzonego zagęszczonego mleka
  • Biała pianka: 
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody
  • Oraz:2 galaretki niebieskie ( na górę ciasta )
  • 3 szklanki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
  • Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas mieszając.
  • Gdy piana będzie już bardzo sztywna i lśniąca dodać po 1 żółtku (nie wszystkie na raz).
  • Zakończyć miksowanie, do miski z masa jajeczną przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.
  • Przelać ciasto do wyłożonej papierem blaszki i piec 25-30 minut w 170 st.C.
  • Upieczony biszkopt wystudzić w blaszce, najlepiej na kratce.
  • 2 niebieskie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, a następnie wystudzić.
  • Zagęszczone mleko ubić na puszystą masę, nie przerywając miksowania wlać cienkim strumieniem wystudzone galaretki.
  • Masę rozprowadzić równą warstwą na biszkopcie. Dokładnie wyrównać wierzch, wstawić do lodówki do stężenia.
  • 2 niebieskie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie wystudzić.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania do ubitej już śmietany wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę.
  • Wyjąć z lodówki biszkopt ze stężałą niebieską pianką, a następnie ostrożnie przewrócić go tak, aby pianka była na spodzie, a na górze ciasto.
  • Na biszkopt wyłożyć śmietanę, wyrównać. Na śmietanie rozprowadzić tężejącą galaretkę.
  • Udekorować wg uznania - owocami, kleksami śmietany lub płatkami śniegu z masy cukrowej.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masy się ścisnęły.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej