Zachwycająca Królowa śniegu. Obłędny deser w kolorach nieba
2022-10-21
łatwy
90 min
12
Królowa śniegu to bardzo smaczne ciasto warstwowe, które jak żadne inne przyciąga wzrok niezwykła kolorystyką. Deser składa się z kilku warstw: błękitnej pianki, jasnego biszkoptu, białej bitej śmietany oraz niebereskiej galaretki. Jest nieco czasochłonny, ale efekt wart jest poswięcenia.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- Błękitna pianka:
- 2 niebieskie galaretki
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 szklanki zimnego niesłodzonego zagęszczonego mleka
- Biała pianka:
- 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody
- Oraz:2 galaretki niebieskie ( na górę ciasta )
- 3 szklanki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, cały czas mieszając.
- Gdy piana będzie już bardzo sztywna i lśniąca dodać po 1 żółtku (nie wszystkie na raz).
- Zakończyć miksowanie, do miski z masa jajeczną przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.
- Przelać ciasto do wyłożonej papierem blaszki i piec 25-30 minut w 170 st.C.
- Upieczony biszkopt wystudzić w blaszce, najlepiej na kratce.
- 2 niebieskie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, a następnie wystudzić.
- Zagęszczone mleko ubić na puszystą masę, nie przerywając miksowania wlać cienkim strumieniem wystudzone galaretki.
- Masę rozprowadzić równą warstwą na biszkopcie. Dokładnie wyrównać wierzch, wstawić do lodówki do stężenia.
- 2 niebieskie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
- Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie wystudzić.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania do ubitej już śmietany wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę.
- Wyjąć z lodówki biszkopt ze stężałą niebieską pianką, a następnie ostrożnie przewrócić go tak, aby pianka była na spodzie, a na górze ciasto.
- Na biszkopt wyłożyć śmietanę, wyrównać. Na śmietanie rozprowadzić tężejącą galaretkę.
- Udekorować wg uznania - owocami, kleksami śmietany lub płatkami śniegu z masy cukrowej.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masy się ścisnęły.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?