Wilgotna i puszysta babka drożdżowa z rodzynkami – sprawdzony przepis na idealne ciasto!

2025-03-19
Baba drożdżowa z rodzynkami
Autor: Shutterstock, Shutterstock Baba drożdżowa z rodzynkami jest wilgotna i puszysta.
łatwy
30 min
4

Sekret wilgotnej i puszystej babki drożdżowej tkwi w detalach! Ciasto musi wyrastać w cieple i spokoju, a tłuszcz dodajemy dopiero na końcu – to klucz do idealnej konsystencji. Wypróbuj nasz przepis na babkę drożdżową z rodzynkami i ciesz się perfekcyjnie miękkim, aromatycznym wypiekiem!

Wilgotna baba drożdżowa

Aby baba drożdżowa była naprawdę wilgotna, trzeba użyć mąki o dużej zawartości glutenu (lub domieszki takiej mąki). Mąką o najwyższej zawartości glutenu jest mąka typu Manitoba. Można ją kupić w sklepach z włoską żywnością. Jeśli jednak nie masz do niej dostępu, babka uda się też z mąki tortowej. 

Sprawdź:

Co to jest mąka Manitoba i do czego służy

Jakie są rodzaje mąki? Co oznacza typ mąki?

Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

Polecamy też:

Nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami: przepis Moniki Goździalskiej

Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler

Więcej przepisów na baby drożdżowe znajdziesz w GALERII poniżej

SKŁADNIKI

  • 40 dkg mąki tortowej
  • 4 dkg drożdży
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu i odstaw, aby lekko przestygło.
  • Przygotuj zaczyn: w połowie mleka rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia.
  • Jajka utrzyj na biało z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z wyrośniętym rozczynem i resztą mąki - wyrabiaj, aż będzie odstawać od ręki. Wtedy dodaj roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrób.
  • Na koniec dodaj rodzynki i/lub skórkę z cytryny. Przełóż do formy z kominkiem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około pół godziny - pilnuj, by nie było za długo w piecu, bo wyschnie!
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Redakcja
więcej