Twarożkowe donaty z piekarnika bez masła i drożdży

Twarożkowe donaty z piekarnika bez masła i drożdży
Autor: Shutterstock.com Twarożkowe donaty z piekarnika bez masła i drożdży
średni
30 min
12

Donaty z ciasta twarożkowego są puszyste, wilgotne w środku i przepyszne. Przy tym zdrowsze i mniej kaloryczne. Szybko uzależnicie się od nich. Koniecznie wypróbujcie prosty przepis na świetne donaty twarożkowe z piekarnika! 

Zobacz GALERIĘ  z przepisami: Pączki małe i duże!

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 220 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania gotowych donatów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj jajko, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj śmietanę, pokruszony twaróg i dobrze wymieszaj za pomocą miksera, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj dwie łyżki mąki , proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
  • Masę przełóż na stolnicę. Następnie dodaj resztę mąki w dwóch porcjach. Zagnieć jednolite i miękkie ciasto. Gotowe surowe ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  • Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 12 równych części.
  • Jeśli masz okrągłe formy z kominkiem do wypieku donatów, to posmaruj je masłem i napełnij porcjami ciasta. W innym przypadku z każdego kawałka uformuj kulkę. Następnie lekko ją rozwałkuj i wytnij po środku otwór.
  • Pączki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C przez 25-30 minut.
  • Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Smacznego! 
  •  
  •  
Pączki na Tłusty Czwartek
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej