Twarożkowe donaty z piekarnika bez masła i drożdży
2022-02-16
średni
30 min
12
Donaty z ciasta twarożkowego są puszyste, wilgotne w środku i przepyszne. Przy tym zdrowsze i mniej kaloryczne. Szybko uzależnicie się od nich. Koniecznie wypróbujcie prosty przepis na świetne donaty twarożkowe z piekarnika!
Zobacz GALERIĘ z przepisami: Pączki małe i duże!
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu półtłustego
- 220 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania gotowych donatów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszaj jajko, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodaj śmietanę, pokruszony twaróg i dobrze wymieszaj za pomocą miksera, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj dwie łyżki mąki , proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
- Masę przełóż na stolnicę. Następnie dodaj resztę mąki w dwóch porcjach. Zagnieć jednolite i miękkie ciasto. Gotowe surowe ciasto nie powinno kleić się do rąk.
- Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 12 równych części.
- Jeśli masz okrągłe formy z kominkiem do wypieku donatów, to posmaruj je masłem i napełnij porcjami ciasta. W innym przypadku z każdego kawałka uformuj kulkę. Następnie lekko ją rozwałkuj i wytnij po środku otwór.
- Pączki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180°C przez 25-30 minut.
- Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Pączki na Tłusty Czwartek