Truskawkowa chmurka. Rozkoszny deser, który rozpływa się w ustach
2023-05-17
łatwy
240 min
12
Dieta wegetariańska
Truskawkowa chmurka to ciasto, które składa się z kilku pysznych warstw. Na kruchym spodzie ułożyła się galaretka z kawałkami świeżych truskawek, a na niej warstwa kremu śmietanowego. Zwieńczeniem ciasta jest krucha beza. Ciasto smakuje wybornie i świetnie sprawdzi się w letnie dni. Oto sprawdzony przepis na truskawkową chmurkę.
Jak zrobić truskawkową chmurkę?
Przygotowanie ciasta z truskawkami składa się z kilku etapów:
- upieczenie kruchego spodu
- upieczenie bezy
- przygotowanie galaretki z truskawkami
- przygotowanie kremu śmietanowego
Przepis na truskawkową chmurkę
- Przepis na to obłędne ciasto z truskawkami, kremem i bezą nie jest skomplikowany. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, uda się już za pierwszym razem.
- Na zrobienie truskawkowej chmurki trzeba mieć więcej czasu. Każdy z etapów rządzi się swoimi prawami, a pośpiech nie jest wskazany.
- Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Poza sezonem na świeże truskawki można użyć mrożonych.
- Do bezy można użyć nie tylko budyniu śmietankowego. Sprawdzi się budyń waniliowy lub krówkowy.
- Przed pieczeniem bezę można posypać płatkami migdałowymi.
- Pokrojoną na porcje lekką truskawkową chmurkę można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
- Ciasto można przygotować w tortownicy, prostokątnej lub kwadratowej formie.
Kiedy podawać truskawkową chmurkę?
To pyszne ciasto jest niezwykle efektowne, dlatego można je serwować na różne okazje. Sprawdzi się na imprezie imieninowej i z powodzeniem zastąpi tort. Najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami, więc jest idealnym deserem na lato.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 190 g mąki pszennej tortowej
- 120 g schłodzonego masła
- 40 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Beza:
- 150 g cukru
- 4 białka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- Galaretka truskawkowa:
- 900 ml gorącej wody
- 600 g truskawek
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- Krem śmietanowy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać i dodać starte na tarce masło oraz żółtka. Energicznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać, aż białka staną się gęste i błyszczące. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać do połączenia. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w której piekł się kruchy spód. Za pomocą łyżki pofalować wierzch. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec około 75 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Kruchy spód włożyć do formy, w której się piekł.
- Galaretki truskawkowe zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie dodać umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w kostkę truskawki. Wymieszać i równomiernie wyłożyć na kruchy spód. Formę wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
- Do schłodzonej śmietanki wsypać cukier puder, fix do śmietany, cukier z prawdziwą wanilią. Ubić na średnio sztywno, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Krem równomiernie wyłożyć na galaretkę z truskawkami. Formę wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Na wierzchu ułożyć bezę z płatkami migdałowymi, lekko dociskając, tak aby się nie pokruszyła.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?