Tradycyjny przepis na babę drożdżową z migdałami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Baba drożdżowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Upieczona w wysokiej formie, posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem, będzie grała pierwsze skrzypce na wielkanocnym stole. Podajemy sprawdzony przepis jak na babę drożdżową.
SKŁADNIKI
- 3 dag drożdży
- ok. 250 ml mleka
- szczypta soli
- 10 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej (typ 500 lub 700)
- 15 dag masła
- 12 żółtek
- masło do wysmarowania formy i mąka do jej wysypania
- 2 łyżki połówek sparzonych i obranych migdałów
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, szczyptą soli, łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki - robimy zaczyny. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dalej ucierając, dodajemy po jednym żółtku i, na przemian, po łyżce mąki i cukru. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Od tej chwili ubijamy ciasto drewnianą łyżką przez 10-12 minut.
- Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wykładamy obtoczonymi w mące połówkami migdałów. Wlewamy ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-28°C), aby dalej wyrastało. W kuchni nie ma prawa być przeciągów! Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
- Pieczemy ok. godziny w temperaturze 160°C na dolnej półce piekarnika. Jeżeli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumieni, przykrywamy folią aluminiową. Studzimy w formie. Babkę drożdżową podajemy posypaną cukrem pudrem lub oblaną lukrem.