Tradycyjny przepis na babę drożdżową z migdałami

2021-03-29
Tradycyjna baba drożdżowa z migdałami
Autor: Shutterstock Tradycyjna baba drożdżowa z migdałami
łatwy
30 min
4

Baba drożdżowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Upieczona w wysokiej formie, posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem, będzie grała pierwsze skrzypce na wielkanocnym stole. Podajemy sprawdzony przepis jak na babę drożdżową.

SKŁADNIKI

  • 3 dag drożdży
  • ok. 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej (typ 500 lub 700)
  • 15 dag masła
  • 12 żółtek
  • masło do wysmarowania formy i mąka do jej wysypania
  • 2 łyżki połówek sparzonych i obranych migdałów
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, szczyptą soli, łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki - robimy zaczyny. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dalej ucierając, dodajemy po jednym żółtku i, na przemian, po łyżce mąki i cukru. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Od tej chwili ubijamy ciasto drewnianą łyżką przez 10-12 minut.
  • Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wykładamy obtoczonymi w mące połówkami migdałów. Wlewamy ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-28°C), aby dalej wyrastało. W kuchni nie ma prawa być przeciągów! Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
  • Pieczemy ok. godziny w temperaturze 160°C na dolnej półce piekarnika. Jeżeli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumieni, przykrywamy folią aluminiową. Studzimy w formie. Babkę drożdżową podajemy posypaną cukrem pudrem lub oblaną lukrem.