Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu - sprawdzony przepis
2022-03-28
łatwy
45 min
4
Pascha wielkanocna to deser, który obok babki wielkanocnej, powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Tradycyjna pascha wielkanocna jest bardzo słodka, przygotowuje się ją z twarogu, masła, mleka lub śmietany. Bakalie można dodać według upodobań.
Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus
SKŁADNIKI
- 1 kg tłustego białego sera
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany 30 proc.
- 3 żółtka
- 3 jaja
- szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmiksować ser z jajami, żółtkami, masłem i śmietaną. Przełożyć do garnka. Ciągle mieszać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki gotowania.
- Schłodzić - najlepiej gwałtownie, utrzeć z cukrem, dodając na końcu bakalie.
- Sitko wyłożyć gazą, nałożyć masę, obciążyć z góry i pozostawić na 12 godzin w chłodzie do odciśnięcia serwatki. Można zrobić jedną paschę na dużym sitku lub durszlaku bądź kilka mniejszych.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe