Torta Garash: przepis na najlepsze ciasto świata, bułgarski tort orzechowo-czekoladowy

Tort garasz
Autor: Shutteratock
łatwy
60 min
8

Torta Garash to wg internautów najlepsze ciasto świata. Nie musisz jechać do Bułgarii, by go spróbować, z powodzeniem możesz zrobić ten tort w domu. Podajemy przepis na tort garasz

SKŁADNIKI

  • 8 białek
  • 400 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 20 g mąki
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2-3 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku rumowego lub 2 łyżki rumu
  • 80 g masła
  • 200 g śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić z 250 g cukru - do momentu uzyskania gładkiej mieszanki. Dodać orzechy i mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Podzielić masę na 5 równych części i każdą z nich upiec na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Odstawić je do wystudzenia.
  • Przygotować krem - resztę cukru, śmietanę, 1 czekoladę gorzką i czekoladę deserową włożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia na słabym ogniu, cały czas mieszając, dopóki czekolada się nie roztopi.
  • Ostudzić mieszankę w misce z zimną wodą, cały czas mieszając, do momentu otrzymania puszystej ciemnobrązowej, maślanej mikstury. Do kremu dodać zapach rumowy.
  • Gdy blaty i krem są już schłodzone, przełożyć blaty kremem, który wcześniej trzeba podzielić na na 6 części - 4 należy zużyć do przełożenia blatów, a pozostałymi dwiema wysmarować boki i wierzch tortu.
  • Pozostałą czekoladę gorzką i kakao rozpuścić w rondelku z masłem, tak otrzymaną polewą polać tort z wierzchu.
  • Można na koniec udekorować tort pokruszonymi i podprażonymi migdałami lub orzechami i pokroić na 16 kawałków.
M jak Mama: Torty na rocznicę ślubu
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej