Torta Garash: przepis na najlepsze ciasto świata, bułgarski tort orzechowo-czekoladowy
2022-07-15
łatwy
60 min
8
Torta Garash to wg internautów najlepsze ciasto świata. Nie musisz jechać do Bułgarii, by go spróbować, z powodzeniem możesz zrobić ten tort w domu. Podajemy przepis na tort garasz
SKŁADNIKI
- 8 białek
- 400 g cukru pudru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 20 g mąki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej
- 2-3 łyżki kakao
- kilka kropli olejku rumowego lub 2 łyżki rumu
- 80 g masła
- 200 g śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić z 250 g cukru - do momentu uzyskania gładkiej mieszanki. Dodać orzechy i mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.
- Podzielić masę na 5 równych części i każdą z nich upiec na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Odstawić je do wystudzenia.
- Przygotować krem - resztę cukru, śmietanę, 1 czekoladę gorzką i czekoladę deserową włożyć do rondelka i doprowadzić do wrzenia na słabym ogniu, cały czas mieszając, dopóki czekolada się nie roztopi.
- Ostudzić mieszankę w misce z zimną wodą, cały czas mieszając, do momentu otrzymania puszystej ciemnobrązowej, maślanej mikstury. Do kremu dodać zapach rumowy.
- Gdy blaty i krem są już schłodzone, przełożyć blaty kremem, który wcześniej trzeba podzielić na na 6 części - 4 należy zużyć do przełożenia blatów, a pozostałymi dwiema wysmarować boki i wierzch tortu.
- Pozostałą czekoladę gorzką i kakao rozpuścić w rondelku z masłem, tak otrzymaną polewą polać tort z wierzchu.
- Można na koniec udekorować tort pokruszonymi i podprażonymi migdałami lub orzechami i pokroić na 16 kawałków.
M jak Mama: Torty na rocznicę ślubu