Tort sycylijski czyli cassata z ricottą i czekoladowymi chipsami na uroczysty stół

Tort sycylijski
Autor: Shutterstock tort sycylijski czyli cassatta z ricottą.
średni
60 min
8

Sycylijska cassata to pyszny tort na bazie biszkoptu, z kremem na bazie sera ricotta i bitą śmietaną. Przygotowanie tortu nie jest trudne, ale wymaga sporo czasu i działania etapami. Warto, bo efekt tych działań może być imponujący.

SKŁADNIKI

  • Krem:
  • 800 gr pełnotłustej ricotty
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 łyżek płatków czekoladowych
  • skórka z 2 cytryn
  • Ciasto
  • 3-4 blaty biszkoptowe
  • 1/2 szklanki rumu
  • Warstwa wierzchnia
  • 1 szklanka gęstej śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
  • Do dekoracji opcjonalnie:
  • owoce świeże
  • owoce kandyzowane
  • wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować biszkopt wg ulubionego przepisu. można również użyć gotowych blatów biszkoptowych kupionych w sklepie.
  • Ser ricotta przełożyć do sporej miski i utrzeć z cukrem pudrem, cynamonem i wanilią.
  • Gdy krem będzie jednolity dodać do niego skórkę otartą z cytryn i opcjonalnie  - wiórki lub chipsy czekoladowe.
  • Krem przykryj folią spożywcza i włóż do lodówki. Rum wymieszaj z połową szklanki wody lub lekkiej herbaty.
  • Blaty biszkoptowe solidnie nasącz płynem, poczekaj aż ciasto wchłonie rum. 1 blat odłóż, a na pozostałych dokładnie rozprowadź krem.
  • Ułóż blaty jeden na drugim, kończąc biszkoptem bez kremu. Tort zawiń folią spożywcza i włóż do lodówki na kilka godzin.
  • Tuż przed podaniem schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i rumem.
  • Wyjmij tort z lodówki, wierzch i boki dokładnie pokryj bitą śmietaną. Udekoruj wg uznania.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej