Tort sycylijski czyli cassata z ricottą i czekoladowymi chipsami na uroczysty stół
2021-04-24
średni
60 min
8
Sycylijska cassata to pyszny tort na bazie biszkoptu, z kremem na bazie sera ricotta i bitą śmietaną. Przygotowanie tortu nie jest trudne, ale wymaga sporo czasu i działania etapami. Warto, bo efekt tych działań może być imponujący.
SKŁADNIKI
- Krem:
- 800 gr pełnotłustej ricotty
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 5 łyżek płatków czekoladowych
- skórka z 2 cytryn
- Ciasto
- 3-4 blaty biszkoptowe
- 1/2 szklanki rumu
- Warstwa wierzchnia
- 1 szklanka gęstej śmietany kremówki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- Do dekoracji opcjonalnie:
- owoce świeże
- owoce kandyzowane
- wiórki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować biszkopt wg ulubionego przepisu. można również użyć gotowych blatów biszkoptowych kupionych w sklepie.
- Ser ricotta przełożyć do sporej miski i utrzeć z cukrem pudrem, cynamonem i wanilią.
- Gdy krem będzie jednolity dodać do niego skórkę otartą z cytryn i opcjonalnie - wiórki lub chipsy czekoladowe.
- Krem przykryj folią spożywcza i włóż do lodówki. Rum wymieszaj z połową szklanki wody lub lekkiej herbaty.
- Blaty biszkoptowe solidnie nasącz płynem, poczekaj aż ciasto wchłonie rum. 1 blat odłóż, a na pozostałych dokładnie rozprowadź krem.
- Ułóż blaty jeden na drugim, kończąc biszkoptem bez kremu. Tort zawiń folią spożywcza i włóż do lodówki na kilka godzin.
- Tuż przed podaniem schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i rumem.
- Wyjmij tort z lodówki, wierzch i boki dokładnie pokryj bitą śmietaną. Udekoruj wg uznania.