Tort Sachera: przepis. Jak zrobić słynne wiedeńskie ciasto?

2021-03-29
tort-sachera-przepis-jak-przyrzadzic-slynny-deser.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tort Sachera można serwować z ulubionymi owocami - np. malinami
średni
50 min
4

Tort Sachera to ciasto, po które smakosze wręcz pielgrzymują do Wiednia. Namiastkę austriackiego przysmaku możemy jednak stworzyć sami. Podajemy przepis na domowy tort Sachera.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 10 jajek
  • 12,5 dag mąki
  • 14 dag cukru pudru
  • 12,5 dag masła
  • sól
  • do przygotowania formy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • polewa i nadzienie:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag cukru waniliowego
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki marmolady morelowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć na pianę, dodając po jednym żółtku na przemian z cukrem (10 dag).
  • Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopioną lub startą czekoladę, następnie porcjami mąkę na przemian z pianą.
  • Podzielić ciasto na pół. Dwie tortownice jednakowej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do form i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
  • Czekoladę rozpuścić i połączyć ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Gotować 5 minut, odstawić i przestudzić.
  • Krążek ciasta posmarować marmoladą, przykryć drugim krążkiem i polać polewą. Po 30-40 minutach polewa powinna zastygnąć.
  • Tort można udekorować gotowymi ozdobami czekoladowymi kupionymi w cukierni.