Tort Sachera: przepis. Jak zrobić słynne wiedeńskie ciasto?
2021-03-29
średni
50 min
4
Tort Sachera to ciasto, po które smakosze wręcz pielgrzymują do Wiednia. Namiastkę austriackiego przysmaku możemy jednak stworzyć sami. Podajemy przepis na domowy tort Sachera.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 10 jajek
- 12,5 dag mąki
- 14 dag cukru pudru
- 12,5 dag masła
- sól
- do przygotowania formy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- polewa i nadzienie:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag cukru waniliowego
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1/2 szklanki marmolady morelowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć na pianę, dodając po jednym żółtku na przemian z cukrem (10 dag).
- Pianę ubić na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopioną lub startą czekoladę, następnie porcjami mąkę na przemian z pianą.
- Podzielić ciasto na pół. Dwie tortownice jednakowej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do form i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
- Czekoladę rozpuścić i połączyć ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Gotować 5 minut, odstawić i przestudzić.
- Krążek ciasta posmarować marmoladą, przykryć drugim krążkiem i polać polewą. Po 30-40 minutach polewa powinna zastygnąć.
- Tort można udekorować gotowymi ozdobami czekoladowymi kupionymi w cukierni.