Tort pomarańczowy z białą czekoladą [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-27
Matylda Gruman
swiateczny-tort-pomaranczowy-z-biala-czekolada-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tort pomarańczowy jest dość pracochłonny, ale zawsze wzbudza zachwyt gości.
średni
150 min
4

Tort pomarańczowy oblany białą masą czekoladową, posypany skórką pomarańczową i płatkami migdałów będzie piękną dekoracją stołu podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 160 g cukru
  • 60 g (stopionego, przestudzonego) masła
  • Krem:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 80 ml soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka startej (wcześniej sparzonej) skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka startej (wcześniej sparzonej) skórki cytrynowej
  • 90 g cukru
  • 2 żółtka
  • 20 g masła
  • Dekoracja:
  • 200 g posiekanej białej czekolady
  • 125 ml słodkiej śmietanki
  • 60 g masła
  • wiórki z białej czekolady
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do 180°C. Dwie okrągłe tortownice o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę dokładnie przesiej. Jajka i cukier ubij na kogel-mogel.
  • Do masy jajecznej dodaj połowę mąki. Delikatnie zamieszaj (najlepiej rózgą). Wlej masło, powoli zamieszaj. Dodaj resztę mąki. Powoli połącz wszystkie składniki, starając się napowietrzyć ciasto.
  • Przełóż do foremek. Piecz około 20 minut.
  • Przygotuj krem. Mąkę kukurydzianą wymieszaj w miseczce z łyżką zimnej wody.
  • Do rondla wlej 3 łyżki wody, sok pomarańczowy, sok cytrynowy, dodaj skórki cytrusowe oraz cukier.
  • Mieszaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie dopuść do zagotowania.
  • Dosyp mąkę, mieszaj, aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj żółtko i masło.
  • Starannie połącz składniki. Przełóż do miski, nakryj, ostudź.
  • Teraz przygotuj dekorację na wierzch tortu: czekoladę, śmietankę i masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, często mieszając.
  • Przełóż do miski. Ostudź. Ubij trzepaczką elektryczną na puszystą masę.
  • Wystudzone ciasta przekrój wzdłuż na dwa blaty (w sumie mają być cztery krążki). Pierwszy blat połóż na płaskim talerzu, posmaruj częścią kremu. Nałóż kolejny blat, przykryj go kremem. Potem nowy blat, krem i ostatnia warstwa ciasta (bez kremu na wierzchu).
  • Masą z białej czekolady posmaruj rant i wierzch tortu. Udekoruj wiórkami czekoladowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Matylda Gruman