Tort orzechowy - przepis na szybkie, jesienne ciasto

2021-03-29
M. K.
Tort orzechowy - przepis na szybkie, jesienne ciasto
Autor: materiały prasowe Ciasta z orzechami - przysmak każdej jesieni.
łatwy
20 min
4

Jesień to znakomita pora roku, aby cieszyć się smakiem orzechów. Podajemy przepis od Dan Cake na szybki torcik orzechowy na gotowych spodach. Jego przygotowanie zajmie ci dosłownie 20 minut.

Źródło - materiały prasowe Dan Cake

SKŁADNIKI

  • masa kajmakowa - 1 puszka
  • śmietanka 36% - 250 g.
  • serek mascarpone - 250 g.
  • brązowy cukier - 100 g.
  • ulubione orzechy - 250 g.
  • czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake) - 1 opakowanie (3 sztuki)
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce ubijamy śmietankę.
  • Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier i miksujemy całość, aż do połączenia składników.
  • Rozdzielamy powstałą masę na 2 części i do jednej z nich dodajemy potłuczone orzechy.
  • Spody tortowe nasączamy sokiem cytrynowym połączonym z wodą.
  • Na wierzchu pierwszego spodu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami.
  • Nakładamy drugi nasączony spód i przekładamy go masą kajmakową.
  • Nakładamy trzeci spód.
  • Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.
  • Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.
M. K.