Tort orzechowy - przepis na szybkie, jesienne ciasto
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jesień to znakomita pora roku, aby cieszyć się smakiem orzechów. Podajemy przepis od Dan Cake na szybki torcik orzechowy na gotowych spodach. Jego przygotowanie zajmie ci dosłownie 20 minut.
Źródło - materiały prasowe Dan Cake
SKŁADNIKI
- masa kajmakowa - 1 puszka
- śmietanka 36% - 250 g.
- serek mascarpone - 250 g.
- brązowy cukier - 100 g.
- ulubione orzechy - 250 g.
- czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake) - 1 opakowanie (3 sztuki)
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce ubijamy śmietankę.
- Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier i miksujemy całość, aż do połączenia składników.
- Rozdzielamy powstałą masę na 2 części i do jednej z nich dodajemy potłuczone orzechy.
- Spody tortowe nasączamy sokiem cytrynowym połączonym z wodą.
- Na wierzchu pierwszego spodu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami.
- Nakładamy drugi nasączony spód i przekładamy go masą kajmakową.
- Nakładamy trzeci spód.
- Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone.
- Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.