Tort orzechowy: przepis na oryginalne i eleganckie ciasto na Boże Narodzenie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tort orzechowy w kształcie gwiazdy to smaczne i bardzo dekoracyjne ciasto na Boże Narodzenie, które na pewno wyróżni się na świątecznym stole i wspaniale go urozmaici. Przepis pochodzi od państwa Sarzyńskich, właścicieli piekarni i restauracji w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą.
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 3 łyżki biszkoptów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- żółtko
- łyżka kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy zmielić.
- Ubić pianę z 4 białek.
- 2 całe jajka i 4 żółtka utrzeć z cukrem.
- Zmiksować, dodając proszek do pieczenia, orzechy, biszkopty i pianę z białek.
- Ciasto piec 50 minut w temperaturze 180 st. C w nasmarowanej tłuszczem tortownicy.
- Ciasto wystudzić, przekroić na 3 krążki.
- Kawę zalać 2 łyżkami wrzątku.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i orzechami.
- Do masy maślanej wlać zimny napar kawowy, wymieszać.
- Górny i środkowy krążek biszkoptu posmarować kremem, złożyć, przykryć spodnim krążkiem.
- Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.
- Zrobić karmel z cukru (1/2 szklanki) i łyżki wody, maczać w nim orzechy do dekoracji.