Tort orzechowo-czekoladowy. Wyśmienite połączenie orzechów włoskich i czekolady
Rozpływający się w ustach tort orzechowo-czekoladowy to propozycja na każdą okazję. Prezentuje się efektownie, a jego smak zachwyca. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest skomplikowanie, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Zobaczcie, jak zrobić niesamowity tort z orzechami włoskimi i i czekoladowym kremem. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis.
Tort orzechowo-czekoladowy – składniki
Pyszny tort orzechowo-czekoladowy składa się z blatów biszkoptowych przełożonych kremem o smaku czekolady. Wierzch dekoruje się polewą czekoladową i całymi orzechami włoskimi. To idealne uzupełnienie deseru. Do przygotowania domowego tortu czekoladowego wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Lista składników została podzielona na cztery części:
- składniki do biszkoptu orzechowego
- składniki do kremu czekoladowego
- składniki do ponczu herbacianego
- dekoracja
Jak zrobić tort orzechowo-czekoladowy?
Przepis na obłędny domowy tort, w którym blaty biszkoptowe przełożone są kremem czekoladowym, nie jest trudny. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a doskonały tort jak z najlepszej cukierni uda się za pierwszym razem.
Jak więc przygotować pyszny tort orzechowo-czekoladowy? Przepis został podzielony na poszczególne czynności.
- 1. krok – upieczenie orzechowego biszkoptu
- 2. krok – przygotowanie kremu czekoladowego
- 3. krok – przygotowanie ponczu herbacianego
- 4. krok – przełożenie nasączonych blatów biszkoptowych kremem czekoladowym i schłodzenie tortu w lodówce
- 5. krok – udekorowanie tortu polewą czekoladową i schłodzenie go w lodówce
Jak podawać tort orzechowo-czekoladowy?
Przepis na domowy tort orzechowy z kremem czekoladowym warto zapisać. To uniwersalny deser, który sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Zrobi wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci wybornym smakiem orzechów włoskich i czekolady.
Tort orzechowo-czekoladowy można serwować przez cały rok. Idealnie sprawdzi się na urodziny i święta jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Uświetni każdą rodzinną uroczystość. Niesamowity tort orzechowy przełożony kremem czekoladowym można przygotować także na kinder party.
SKŁADNIKI
- Biszkopt orzechowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem czekoladowy:- 600 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kremu czekoladowego
poncz:- 1/2 szklanki czarnej herbaty
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
dekoracja:- polewa czekoladowa
- orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i miksować, aż biała staną się gęste i błyszczące.
- Dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
- Do ubitych jajek stopniowo wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić na trzy równe blaty.
- Przygotować krem czekoladowy. Do rondelka przelać 500 ml śmietanki i podgrzać, a następnie zestawić z ognia i dodać połamane na mniejsze kawałki obie czekolady. Wymieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Masę czekoladową przelać do miski i wlać pozostałą śmietankę. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Dodać serek mascarpone i krem czekoladowy. Miksować, aż składniki się połącza.
- Przygotować poncz. Zaparzyć herbatę i wymieszać ją z cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
- Blat biszkoptowy nasączyć herbacianym ponczem i wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem biszkoptowym nasączonym ponczem i wyłożyć pozostały krem czekoladowy. Ułożyć trzeci blat biszkoptowy i nasączyć pozostałym ponczem. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przygotować polewę czekoladową i udekorować nią tort. Ozdobić całymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Podawać na różne okazje, urodziny czy święta.