Tort orzechowo-czekoladowy. Wyśmienite połączenie orzechów włoskich i czekolady

tort orzechowo-czekoladowy
Autor: Shutterstock Tort orzechowo-czekoladowy to doskonały deser na każdą okazję.
łatwy
120 min
12

Rozpływający się w ustach tort orzechowo-czekoladowy to propozycja na każdą okazję. Prezentuje się efektownie, a jego smak zachwyca. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest skomplikowanie, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Zobaczcie, jak zrobić niesamowity tort z orzechami włoskimi i i czekoladowym kremem. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis.

Tort orzechowo-czekoladowy – składniki

Pyszny tort orzechowo-czekoladowy składa się z blatów biszkoptowych przełożonych kremem o smaku czekolady. Wierzch dekoruje się polewą czekoladową i całymi orzechami włoskimi. To idealne uzupełnienie deseru. Do przygotowania domowego tortu czekoladowego wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Lista składników została podzielona na cztery części:

  • składniki do biszkoptu orzechowego
  • składniki do kremu czekoladowego
  • składniki do ponczu herbacianego
  • dekoracja

Jak zrobić tort orzechowo-czekoladowy?

Przepis na obłędny domowy tort, w którym blaty biszkoptowe przełożone są kremem czekoladowym, nie jest trudny. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a doskonały tort jak z najlepszej cukierni uda się za pierwszym razem.

Jak więc przygotować pyszny tort orzechowo-czekoladowy? Przepis został podzielony na poszczególne czynności.

  • 1. krok – upieczenie orzechowego biszkoptu
  • 2. krok – przygotowanie kremu czekoladowego
  • 3. krok – przygotowanie ponczu herbacianego
  • 4. krok – przełożenie nasączonych blatów biszkoptowych kremem czekoladowym i schłodzenie tortu w lodówce
  • 5. krok – udekorowanie tortu polewą czekoladową i schłodzenie go w lodówce

Jak podawać tort orzechowo-czekoladowy?

Przepis na domowy tort orzechowy z kremem czekoladowym warto zapisać. To uniwersalny deser, który sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Zrobi wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci wybornym smakiem orzechów włoskich i czekolady.

Tort orzechowo-czekoladowy można serwować przez cały rok. Idealnie sprawdzi się na urodziny i święta jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Uświetni każdą rodzinną uroczystość. Niesamowity tort orzechowy przełożony kremem czekoladowym można przygotować także na kinder party.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • Krem czekoladowy:
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kremu czekoladowego

  • poncz:
  • 1/2 szklanki czarnej herbaty
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

  • dekoracja:
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i miksować, aż biała staną się gęste i błyszczące.
  • Dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
  • Do ubitych jajek stopniowo wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić na trzy równe blaty.
  • Przygotować krem czekoladowy. Do rondelka przelać 500 ml śmietanki i podgrzać, a następnie zestawić z ognia i dodać połamane na mniejsze kawałki obie czekolady. Wymieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Masę czekoladową przelać do miski i wlać pozostałą śmietankę. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Dodać serek mascarpone i krem czekoladowy. Miksować, aż składniki się połącza.
  • Przygotować poncz. Zaparzyć herbatę i wymieszać ją z cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić do ostygnięcia.
  • Blat biszkoptowy nasączyć herbacianym ponczem i wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem biszkoptowym nasączonym ponczem i wyłożyć pozostały krem czekoladowy. Ułożyć trzeci blat biszkoptowy i nasączyć pozostałym ponczem. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotować polewę czekoladową i udekorować nią tort. Ozdobić całymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Podawać na różne okazje, urodziny czy święta.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej