To najlepsze ciasto maślane, jakie jadłam. Ten składnik sprawia, że smakuje wyśmienicie

Dieta wegetariańska
Doskonałe pod każdym względem ciasto maślane swój przepyszny smak zawdzięcza orzeźwiającej cytrynie. Jego przygotowanie jest łatwe, a składniki można kupić bez względu na porę roku. Wystarczy wymieszać składniki i przelać je do formy. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na wyborne ciasto maślano-cytrynowe.
Z czego zrobić ciasto maślano-cytrynowe?
Aby upiec domowe ciasto maślane w cytrynowym smaku, potrzebne są łatwo dostępne składniki. Można je kupić wielu sklepach bez względu na porę roku. To jedna z wielu zalet tego przepisu. Dzięki łatwej dostępności składników ciasto maślano-cytrynowe można piec na każdą okazję, a nawet podać w święta.
Jakie składniki są niezbędne, aby zrobić wyśmienite ciasto maślane z orzeźwiającym dodatkiem? Lista produktów obejmuje tylko osiem popularnych artykułów spożywczych. Znalazły się więc na niej takie składniki jak:
- mąka pszenna
- cytryna – sok i otarta skórka
- cukier
- masło
- jajka
- mleko
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto maślano-cytrynowe?
Znakomite ciasto maślane z dodatkiem cytryny nie jest trudne. To łatwy, a przede wszystkim szybki przepis na pyszny deser po rodzinnym obiedzie. Do jego przygotowania nawet mikser nie jest potrzebny. Należy przygotować są dwie miski, łyżkę do mieszania i formę do pieczenia.
Ciasto maślano-cytrynowe jest idealnie wilgotne. Aby dłużej zachowało swoją konsystencję, po upieczeniu i ostygnięciu należy przykryć je folią spożywczą i w ten sposób przechowywać. Dzięki temu dłużej pozostanie wilgotne, a także zachowa swój orzeźwiający aromat i smak.
Jak piecze się ciasto maślano-cytrynowe? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, a efekt końcowy zawsze zachwyca nawet najwybredniejsze podniebienia.
1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie składników mokrych z cukrem
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – przelanie ciasta do formy
- 5. krok – upieczenie ciasta maślano-cytrynowego w piekarniku
Jak podawać ciasto maślano-cytrynowe?
Przepis na pełne cytrynowego aromatu i smaku ciasto dobrze jest zapisać. Ten łatwy i szybki słodki wypiek jest uniwersalny i pasuje na każdą okazję. Sprawdzi się jako deser po rodzinnym obiedzie, podczas świąt czy innych imprez okolicznościowych. Po ostygnięciu ciasto można dodatkowo udekorować cytrynowym lukrem, plasterkami cytryny czy listkami świeżej mięty.
SKŁADNIKI
- 200 g cukru
- 120 g roztopionego masła
- 80 g soku z cytryny
- 50 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z otarta z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Roztopione masło wymieszać z cukrem.
- Dodać skórkę otartą z cytryny. Wlać mleko i sok z cytryny. Wymieszać.
- Cały czas mieszając, dodawać po 1 jajku.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło.
- Przed podaniem udekorować lukrem cytrynowym.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.