Tarta z Saint-Tropez, czyli La Tarte Tropézienne - nasz przepis na niesamowity francuski deser
2023-07-07
łatwy
120 min
10
Tarta z Saint-Tropez to dzieło Aleksandra Micka - cukiernika o polskich korzeniach, który w swej piekarni przy Place de la Mairie w Saint-Tropez przygotowywał cukiernicze cuda w oparciu o przepisy swojej polskiej babci. Oryginalny przepis na słynne ciasto jest pilnie strzeżony, ale z informacji, które mamy można odtworzyć ten smak. Wymaga to jednak sporo pracy i cierpliwości.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 3 duże jaja
- 115 g zimnego masła
- 30 g cukru
- 30 g pełnego mleka
- 2,5 g suchych drożdży
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
- 5 g soli
- Krem:
- 2 szklanki pełnego mleka
- 4 duże żółtka
- 120 g cukru
- 25 g mąki
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- 150 g masła
- 100 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- Oraz:
- 1 białko
- gruboziarnisty cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie tarty tropeziane najlepiej podzielić sobie na dwa dni. Pierwszego dnia przygotować krem, a następnie pozostawić go do następnego dnia w lodówce, dzięki czemu stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
- W garnuszku zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i skrobie kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Do masy dodać niewielka ilość gorącego mleka i dokładnie zmiksować następnie dodać resztę mleka i ponownie zmiksować.
- Miksturę przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż zacznie wrzeć, nie przerywając mieszania podgrzewać jeszcze przez minutę od zagotowania. Zdjąć z ognia, przełożyć do zamykanego pojemnika na żywność lub do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą.
- Gdy masa całkowicie wystygnie wstawić pojemnik do lodówki i pozostawić na 24 h.
- Czas na ciasto: jajka zmiksować z cukrem, woda pomarańczową, drożdżami, solą i cukrem. Miksować na średnich obrotach około 10 minut. Następnie dodawać niewielkimi porcjami masło, aby dokładnie połączyło się z masą. Ciasto wyrabiać aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono zwiększyć swoją objętość o ok 1/3.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, a następnie rozwałkować formując koło o średnicy ok 25 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i ponownie odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.
- Wierzch ciasta posmarować ubitym na sztywno białkiem i posypać gruboziarnistym cukrem. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Następnego dnia śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na jasną i puszystą masę.
- Z lodówki wyjąć krem i krótko zmiksować, aż zrobi się gładki i puszysty. Do ubitego wcześniej masła dodawać małymi porcjami krem i miksować do całkowitego połączenia.
- Na koniec do kremu dodać bita śmietanę i delikatnie połączyć składniki mieszając szpatułką lub łyżką (nie miksować). Gotowy krem odstawić.
- Przygotowane wcześniej ciasto przekroić na dwa blaty i nasączyć osłodzoną wodą z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy.
- Na dolny blat wyłożyć krem (najwygodniej jest to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego). Ciasto przykryć drugim blatem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami na 15 pysznych deserów