Tarta z Saint-Tropez, czyli La Tarte Tropézienne - nasz przepis na niesamowity francuski deser

Tarta z Sait Tropez
Autor: Shutteratock Tarta z Sait Tropez to puszyste drożdżowe ciasto przełożone kremem.
łatwy
120 min
10

Tarta z Saint-Tropez to dzieło Aleksandra Micka - cukiernika o polskich korzeniach, który w swej piekarni przy Place de la Mairie w Saint-Tropez przygotowywał cukiernicze cuda w oparciu o przepisy swojej polskiej babci. Oryginalny przepis na słynne ciasto jest pilnie strzeżony, ale z informacji, które mamy można odtworzyć ten smak. Wymaga to jednak sporo pracy i cierpliwości.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 3 duże jaja
  • 115 g zimnego masła
  • 30 g cukru
  • 30 g pełnego mleka
  • 2,5 g suchych drożdży
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 5 g soli
  • Krem:
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 4 duże żółtka
  • 120 g cukru
  • 25 g mąki
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
  • 150 g masła
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Oraz:
  • 1 białko
  • gruboziarnisty cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie tarty tropeziane najlepiej podzielić sobie na dwa dni. Pierwszego dnia przygotować krem, a następnie pozostawić go do następnego dnia w lodówce, dzięki czemu stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • W garnuszku zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i skrobie kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Do masy dodać niewielka ilość gorącego mleka i dokładnie zmiksować następnie dodać resztę mleka i ponownie zmiksować. 
  • Miksturę przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż zacznie wrzeć, nie przerywając mieszania podgrzewać jeszcze przez minutę od zagotowania. Zdjąć z ognia, przełożyć do zamykanego pojemnika na żywność lub do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą.
  • Gdy masa całkowicie wystygnie wstawić pojemnik do lodówki i pozostawić na 24 h.
  • Czas na ciasto: jajka zmiksować z cukrem, woda pomarańczową, drożdżami, solą i cukrem. Miksować na średnich obrotach około 10 minut. Następnie dodawać niewielkimi porcjami masło, aby dokładnie połączyło się z masą. Ciasto wyrabiać aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono zwiększyć swoją objętość o ok 1/3. 
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, a następnie rozwałkować formując koło o średnicy ok 25 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i ponownie odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.
  • Wierzch ciasta posmarować ubitym na sztywno białkiem i posypać gruboziarnistym cukrem. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Następnego dnia śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na jasną i puszystą masę.
  • Z lodówki wyjąć krem i krótko zmiksować, aż zrobi się gładki i puszysty. Do ubitego wcześniej masła dodawać małymi porcjami krem i miksować do całkowitego połączenia.
  • Na koniec do kremu dodać bita śmietanę i delikatnie połączyć składniki mieszając szpatułką lub łyżką (nie miksować). Gotowy krem odstawić.
  • Przygotowane wcześniej ciasto przekroić na dwa blaty i nasączyć osłodzoną wodą z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy.
  • Na dolny blat wyłożyć krem (najwygodniej jest to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego). Ciasto przykryć drugim blatem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami na 15 pysznych deserów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej