Szybki i dobry piernik z marchwi: jak zrobić? [przepis]
2021-03-29
średni
90 min
4
Na świąteczny stół i na co dzień - proponujemy piernik marchewkowy. Bardziej soczysty niż tradycyjny, o ładnym lekko pomarańczowym kolorze. Sprawdź, jak zrobić pyszny piernik z marchwi.
Polecamy również inne przepisy na zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych łakoci: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Piernik z dyni oraz Pierniczki świąteczne po wegańsku.
Sprawdź również >>> Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający
SKŁADNIKI
- 800 g marchewki
- 150 ml oleju
- 300 g cukru brązowego
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 15-20 g korzennej przyprawy do piernika, (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj)
- łyżka cukru waniliowego
- 50 g migdałów (bez skórki, posiekanych)
- 50 g orzechów laskowych (obranych, posiekanych)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę opłucz, obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
- Olej wymieszaj w misce z cukrem brązowym. Dodaj całe jajka, lekko roztrzep całość widelcem.
- Dosyp cukier waniliowy, przyprawę korzenną, szczyptę soli. Wymieszaj.
- Przesianą mąkę i proszek do pieczenia połącz z masą jajeczno-cukrową.
- Dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i migdały. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki ciasta.
- Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem, obłożyć masą marcepanową albo udekorować za pomocą lukru. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.