Szybki i dobry piernik z marchwi: jak zrobić? [przepis]

2021-03-29
szybki-i-dobry-piernik-z-marchwi-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Piernik z marchwi to smaczny deser np. na Wigilię
średni
90 min
4

Na świąteczny stół i na co dzień - proponujemy piernik marchewkowy. Bardziej soczysty niż tradycyjny, o ładnym lekko pomarańczowym kolorze. Sprawdź, jak zrobić pyszny piernik z marchwi.

Polecamy również inne przepisy na zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych łakoci: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański)Piernik z dyni oraz Pierniczki świąteczne po wegańsku.

Sprawdź również >>> Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający 

SKŁADNIKI

  • 800 g marchewki
  • 150 ml oleju
  • 300 g cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15-20 g korzennej przyprawy do piernika, (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj)
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50 g migdałów (bez skórki, posiekanych)
  • 50 g orzechów laskowych (obranych, posiekanych)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę opłucz, obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
  • Olej wymieszaj w misce z cukrem brązowym. Dodaj całe jajka, lekko roztrzep całość widelcem.
  • Dosyp cukier waniliowy, przyprawę korzenną, szczyptę soli. Wymieszaj.
  • Przesianą mąkę i proszek do pieczenia połącz z masą jajeczno-cukrową.
  • Dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i migdały. Porządnie wymieszaj wszystkie składniki ciasta.
  • Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem, obłożyć masą marcepanową albo udekorować za pomocą lukru. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.