Szybka babka ucierana [ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ]
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Tę babkę robi się naprawdę błyskawicznie. Szybka babka ucierana to przepis nie tylko na Wielkanoc, ale zawsze, gdy mamy ochotę na ciasto, a pod ręką tylko skórka pomarańczowa. Dodatkowym atutem tego przepisu są starannie dobrane składniki: zdrowe i naturalne, dlatego z powodzeniem polecamy ten przepis osobom, które przywiązują wagę do jakości jedzenia.
SKŁADNIKI
- 250 dag miękkiego masła
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 4 jaja
- łyżka domowego cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
- szczypta soli
- ¾ szkl. mleka
- 2 szkl.mąki z niewielką górką
- szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka kropel olejku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym na krem, dodaj mleko lejąc je małym strumieniem i dalej miksując ok. minuty. Kolejno dodawaj jaja po jednym i dalej miksuj aż połączą się z masą. Na koniec wsyp mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i olejek pomarańczowy.
- Zmiksuj wszystko na małych obrotach, aby składniki się połączyły. Do przygotowanego ciasta wrzuć pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszaj łyżką.
- Przygotowane ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominem i piecz w rozgrzanym do temp. 180 st. piekarniku ok. 30-40 minut do suchego patyczka.
- Lukier przygotuj dopiero po wystudzeniu babki, ponieważ szybko zastyga. Do szklanki cukru pudru wlej 2 łyżki przegotowanej wody i łyżeczkę olejku pomarańczowego. Ucieraj, aż do powstania płynnej, perłowej masy. Wystudzoną babkę polukruj i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.