Szybka babka ucierana [ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ]

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Szybka babka ucierana [ZE SKRÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ]
Autor: Shutterstock Szybka babka ucierana [ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ]
łatwy
10 min
4

Tę babkę robi się naprawdę błyskawicznie. Szybka babka ucierana to przepis nie tylko na Wielkanoc, ale zawsze, gdy mamy ochotę na ciasto, a pod ręką tylko skórka pomarańczowa. Dodatkowym atutem tego przepisu są starannie dobrane składniki: zdrowe i naturalne, dlatego z powodzeniem polecamy ten przepis osobom, które przywiązują wagę do jakości jedzenia.

SKŁADNIKI

  • 250 dag miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • łyżka domowego cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
  • szczypta soli
  • ¾ szkl. mleka
  • 2 szkl.mąki z niewielką górką
  • szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel olejku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym na krem, dodaj mleko lejąc je małym strumieniem i dalej miksując ok. minuty. Kolejno dodawaj jaja po jednym i dalej miksuj aż połączą się z masą. Na koniec wsyp mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i olejek pomarańczowy.
  • Zmiksuj wszystko na małych obrotach, aby składniki się połączyły. Do przygotowanego ciasta wrzuć pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszaj łyżką.
  • Przygotowane ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominem i piecz w rozgrzanym do temp. 180 st. piekarniku ok. 30-40 minut do suchego patyczka.
  • Lukier przygotuj dopiero po wystudzeniu babki, ponieważ szybko zastyga. Do szklanki cukru pudru wlej 2 łyżki przegotowanej wody i łyżeczkę olejku pomarańczowego. Ucieraj, aż do powstania płynnej, perłowej masy. Wystudzoną babkę polukruj i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dorota Kalita-Typa