Szwedzkie bułeczki szafranowe Lussekatter. Przepis na adwentowe bułeczki z rodzynkami
Przepis na bułeczki szafranowe pochodzi z kuchni szwedzkiej. Za ich oryginalny smak odpowiada aromatyczny szafran, który nadaje także pięknego koloru, oraz kryjące się w ich wnętrzu słodkie rodzynki. Bułeczki Lussekatter, czyli oczy św. Łucji, wypieka się od pierwszego dnia adwentu. Swoje święto mają 13 grudnia, kiedy obchodzony jest dzień ich patronki. Oto łatwy przepis na szwedzkie bułeczki z szafranem.
Jak zrobić bułeczki szafranowe?
Bułeczki Lussekatter to łatwy słodki wypiek, który można zrobić samodzielnie. Najpierw należy zagnieść ciasto z mąki pszennej z dodatkiem świeżych drożdży, mleka, masła, cukru, szafranu i rodzynek. Z wyrośniętego ciasta formuje się wałeczki, które należy zwinąć w kształt ósemki. Ułożone na blasze bułeczki smaruje się roztrzepanym jajkiem, wstawia do piekarnika i piecze około 25 minut. Wystarczy je ostudzić i można podawać.
Przepis na szwedzkie bułeczki szafranowe
- Przepis nie jest skomplikowany. To prosty przepis na obłędne szwedzkie bułeczki.
- Należy pamiętać, że bułeczki z szafranem robi się z ciasta drożdżowego, więc wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok.
- Ciasto można wyrobić ręcznie lub użyć miksera planetarnego.
- Rodzynki można zamienić na inne suszone owoce. Sprawdzą się wiśnie, posiekane morele lub daktyle.
- Przed podaniem bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Z czym podawać bułeczki szafranowe?
Lussekatter są niezwykle popularne nie tylko w Szwecji, a i w Norwegii oraz w szwedzkojęzycznej części Finlandii. Od 1 grudnia, czyli początku adwentu, wypiekają je piekarnie i serwują cukiernie. Bułeczki smakują wybornie. Najlepsze są tego samego dnia, w którym były pieczone. Jakie dodatki podać do puszystych słodkich drożdżówek? Pasuje do nich kawa i gorąca czekolada. Doskonale smakują z tradycyjnym szwedzkim grzanym winem z przyprawami korzennymi, czyli glӧggiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 50 g rodzynek + 44 sztuki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki szafranu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do rondelka i doprowadzić prawie do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać szafran. Dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masło pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Do mleka wsypać cukier i dodać pokruszone drożdże. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
- Do głębokiej misy wsypać mąkę ze szczyptą soli i wlać mleko z drożdżami i cukrem. Dodać roztopione masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Można użyć miksera planetarnego. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Rodzynki zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić.
- Do ciasta dodać namoczone rodzynki i ponownie zagnieść.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na 22 części. Z każdej części uformować długi, równy i gładki wałek i następnie skręcić go w kształt ósemki, zawijając do środka końce.
- Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdej bułeczki w miejscu skręceń dość głęboko włożyć po 2 rodzynki. Blachę przykryć ściereczką.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni С.
- Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Za pomocą pędzla kuchennego posmarować każdą bułeczkę.
- Blachę wstawić do gorącego piekarnika i piec około 25 minut, aż bułeczki będą miały złoty kolor.
- Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.