Szwedzi mają najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem. Jest tak pyszne, że znika w okamgnieniu

szwedzkie ciasto z rabarbarem
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Sezon na rabarbar już trwa. To smaczne warzywo o kwaśnym smaku idealnie sprawdza się w różnego rodzaju słodkich wypiekach. W tym roku warto sprawdzić przepis na wyjątkowe ciasto z rabarbarem, którym zajadają się Szwedzi. Jest łatwe, szybki i znika do ostatniego okruszka. Poznajcie przepis na rabarberkakę, czyli szwedzkie ciasto z dodatkiem rabarbaru.

Z czego zrobić szwedzkie ciasto z rabarbarem?

Do przygotowania ciasta rabarberkaka potrzebnych jest tylko kilka produktów. Chociaż przepis pochodzi ze Szwecji, wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można bez problemu kupić w naszych sklepach. Często wykorzystuje się je do pieczenia domowych ciast i do przygotowania wielu innych przysmaków.

Z czego więc upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem, tak jak Szwedzi? Aby poznać smak tego wybornego słodkiego wypieku, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:

  • mąka pszenna
  • jajka
  • cukier – biały oraz trzcinowy lub demerara
  • rabarbar
  • masło

Jak zrobić szwedzkie ciasto z rabarbarem?

Przepis na rabarberkaka nie jest trudny. Przygotowanie jest proste i nie wymaga długich godzin w kuchni. Ciasto jest gotowe w 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Zaletą tego szwedzkiego przepisu jest to, że ciasto zawsze się udaje i smakuje tak dobrze, że nawet okruszki po nim nie zostają.

Jak więc zrobić pyszne ciasto z rabarbarem rodem ze Szwecji? To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszne domowe ciasto z sezonowym dodatkiem.

  • 1. krok – ubicie jajek z cukrem
  • 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z mąką i przelanie ciasta do formy
  • 3. krok – ułożenie rabarbaru i masła, posypanie cukrem
  • 4. krok – upieczenie szwedzkiego ciasta z rabarbarem w piekarniku

Jak podawać szwedzkie ciasto z rabarbarem?

Szwedzki przepis na rabarberkaka warto zapisać. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca, więc nie jest zbyt długi. Ten łatwy i szybki wypiek z dodatkiem rabarbaru to idealny sezonowy słodki wypiek, który smakuje wybornie. To świetny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Porcje można wzbogacić domowymi lodami lub bitą śmietaną. Wypiek pysznie smakuje z kawą i owocową herbatą. Szwedzkie ciasto z rabarbarem jest uniwersalne. Każdy kto go spróbuje, jest pod wrażeniem jego znakomitego smaku i puszystej konsystencji.

SKŁADNIKI

  • 450 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 2 jajka

  • dodatkowo:
  • cukier trzcinowy lub demerara do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem na jasny puch.
  • Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy. Wierzch wyrównać.
  • Ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar i pokrojone w cienkie pasterki masło. Wierzch posypać cukrem trzcinowym lub demerara.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej