Szwedzi mają najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem. Jest tak pyszne, że znika w okamgnieniu

Dieta wegetariańska
Sezon na rabarbar już trwa. To smaczne warzywo o kwaśnym smaku idealnie sprawdza się w różnego rodzaju słodkich wypiekach. W tym roku warto sprawdzić przepis na wyjątkowe ciasto z rabarbarem, którym zajadają się Szwedzi. Jest łatwe, szybki i znika do ostatniego okruszka. Poznajcie przepis na rabarberkakę, czyli szwedzkie ciasto z dodatkiem rabarbaru.
Z czego zrobić szwedzkie ciasto z rabarbarem?
Do przygotowania ciasta rabarberkaka potrzebnych jest tylko kilka produktów. Chociaż przepis pochodzi ze Szwecji, wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można bez problemu kupić w naszych sklepach. Często wykorzystuje się je do pieczenia domowych ciast i do przygotowania wielu innych przysmaków.
Z czego więc upiec pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem, tak jak Szwedzi? Aby poznać smak tego wybornego słodkiego wypieku, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak:
- mąka pszenna
- jajka
- cukier – biały oraz trzcinowy lub demerara
- rabarbar
- masło
Jak zrobić szwedzkie ciasto z rabarbarem?
Przepis na rabarberkaka nie jest trudny. Przygotowanie jest proste i nie wymaga długich godzin w kuchni. Ciasto jest gotowe w 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Zaletą tego szwedzkiego przepisu jest to, że ciasto zawsze się udaje i smakuje tak dobrze, że nawet okruszki po nim nie zostają.
Jak więc zrobić pyszne ciasto z rabarbarem rodem ze Szwecji? To jeden z najłatwiejszych przepisów na pyszne domowe ciasto z sezonowym dodatkiem.
- 1. krok – ubicie jajek z cukrem
- 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z mąką i przelanie ciasta do formy
- 3. krok – ułożenie rabarbaru i masła, posypanie cukrem
- 4. krok – upieczenie szwedzkiego ciasta z rabarbarem w piekarniku
Jak podawać szwedzkie ciasto z rabarbarem?
Szwedzki przepis na rabarberkaka warto zapisać. Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca, więc nie jest zbyt długi. Ten łatwy i szybki wypiek z dodatkiem rabarbaru to idealny sezonowy słodki wypiek, który smakuje wybornie. To świetny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Porcje można wzbogacić domowymi lodami lub bitą śmietaną. Wypiek pysznie smakuje z kawą i owocową herbatą. Szwedzkie ciasto z rabarbarem jest uniwersalne. Każdy kto go spróbuje, jest pod wrażeniem jego znakomitego smaku i puszystej konsystencji.
SKŁADNIKI
- 450 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 2 jajka
dodatkowo:- cukier trzcinowy lub demerara do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem na jasny puch.
- Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i mieszać, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelać do formy. Wierzch wyrównać.
- Ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar i pokrojone w cienkie pasterki masło. Wierzch posypać cukrem trzcinowym lub demerara.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.