Bajeczne ciasto z 4 składników - błyskawiczny wegański deser bez pieczenia
2022-02-12
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Do przygotowania tego wystarczą 4 proste składniki, nie potrzebujesz też piekarnika ani miksera. Składniki masy wystarczy rozpuścić, połączyć, a następnie schłodzić. Spód i wierzch z korzennych ciasteczek dodaje deserowi aromatycznej, korzennej nuty. To idealny świąteczny placek nie tylko dla wegan.
SKŁADNIKI
- 800 ml mleka kokosowego z puszki
- 1 spore opakowanie herbatników korzennych
- 250 g czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej)
- 1 spora garść suszonych owoców: śliwek, daktyli lub fig
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować wyłożoną folią lub papierem formę do ciasta, jej spód wyłożyć warstwą herbatników.
- Mleko kokosowe schłodzić, a następnie otworzyć delikatnie (nie mieszać przed otwarciem), zdjąć do rondelka warstwę gęstego mleka.
- Do rondelka z gęstym mlekiem kokosowym dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu lub w kąpieli wodnej - mieszając.
- Masę zdjąć z ognia, gdy składniki się połączą tworząc jednolitą masę.
- Owoce pokroić i dodać do masy wymieszać, przełożyć krem na przygotowany wcześniej herbatnikowi spód.
- Resztę herbatników pokruszyć drobno i posypać nimi wierzch ciasta.
- Ciasto można również udekorować polewą z rozpuszczonej czekolady i drobinami ciasteczek. Schłodzić przez noc.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę